В Африці з невідомих причин масово гинуть тисячолітні баобаби

В Африці з невідомих причин масово гинуть тисячолітні баобаби

Укрінформ
В Африці останні 12 років з невідомих причин масово гинуть найстаріші та найбільші баобаби, які є символом тутешніх саван.

Це виявила міжнародна група вчених, повідомляє ВВС.

"Мертві або помираючі дерева виявили у Зімбабве, Намібії, Південно-Африканській Республіці, Ботсвані та Замбії. Їхній вік коливався від 1 тис. до понад 2,5 тис. років", - ідеться у повідомленні.

Зазначається, що науковці з 2005 року вивчали дерева у південній частині Африки й використовували метод радіовуглецевого аналізу, щоб встановити їхній вік та структуру. Несподівано з'ясувалося, що вісім із 13 тамтешніх найстаріших дерев - та п'ять із шести найбільших баобабів - або повністю померли, або ж їхні найдревніші частини повністю зруйнувалися й відмерли.

Баобаби мають одразу кілька стовбурів, часто - різного віку, у яких зберігають воду, що дозволяє їм переживати посухи. Проте, вчені з'ясували, що у частині випадків всі стовбури загинули раптово.

Читайте також: Кліматологи заявили про небезпеку сповільнення тропічних ураганів

Дослідники з ПАР, Румунії та США називають втрату цих рослин "подією безпрецедентної величини". При чому, за їхніми даними, причиною загибелі дерев не була епідемія.

"Ми підозрюємо, що смерть колосальних баобабів можна принаймні частково пов'язати з суттєвими змінами кліматичних умов, які особливо помітні у Південній Африці... Ми припускаємо, що це пов'язане з підвищенням температури та посухами", - пояснив керівник групи вчених доктор Адріан Патрут із Клузького університету в Румунії.

Він додав, що підтвердити чи спростувати цю гіпотезу мають подальші дослідження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-