New York Times розкрила деталі розгрому російських

New York Times розкрила деталі розгрому російських "вагнерівців" у Сирії

Укрінформ
Відчайдушні бої в Сирії, підтримувані російськими найманцями, не раз підводили до межі озброєного протистояння між Росією і США.

Про один такий бій, який відбувся 7 лютого, розповідається в статті «Як розгортався 4-годинний бій між російськими найманцями і командос США в Сирії» з посиланням на дані Пентагону, повідомляє The New York Times.

У штурмі брали участь близько 500 проурядових сил, у тому числі російських найманців, що погрожувало розпалити напруженість, яка вже загострюється між Вашингтоном і Москвою, пише автор. Було вбито від 200 до 300 атакуючих, інші відступили під авіаударами ВПС США, жоден американець не постраждав. 

У бою були застосовані американські бойові літаки, у тому числі безпілотні літальні апарати, винищувачі-невидимки F-22, винищувачі F-15E, бомбардувальники B-52, бойові вертольоти AC-130 і вертольоти AH-64 Apache, а також системи залпового вогню Javelin. З іншого боку - танки, включаючи Т-72 російського виробництва, оснащені 125-мм гарматами, та інші транспортні засоби. 

Читайте також: ПВК "Вагнер" більше немає - російські найманці змінили назву

Пентагон назвав перестрілку в провінції Дейр-ез-Зор, яка межує з Іраком, актом самооборони проти підрозділу проурядових сирійських сил. Військові представники Сполучених Штатів розповіли, що спостерігали наближення сотень військ противника, транспортних засобів і артилерійських знарядь протягом кількох тижнів, які передували нападу. Американські військові чиновники, що здійснюють телефонний зв'язок із росіянами, неодноразово попереджали тих про зростаючу концентрацію військ, але російські військові заявили, що не мають контролю над бійцями, які збираються біля Євфрату (хоча американська система спостереження за радіопередачами показала, що наземні сили спілкувалися між собою російською). 

У лавах тих, що наступали того дня, були солдати армії Асада, проте, за даними американської розвідки, більшість з них були приватними російськими воєнізованими найманцями і, скоріш за все, частиною групи "Вагнера". За даними американської розвідки, їх завданням є захоплення та захист газових і нафтових родовищ для режиму Асада. Втім, уряд РФ стверджує, що його збройні сили жодним способом не брали участі у боєзіткненні.  

Російські військові сказали, що загинули 4 громадян РФ (але, можливо, їх було в декілька разів більше), сирійські офіцери заявили про близько 100 загиблих. За даними американської сторони, загалом було вбито до 300 осіб. 

Результат битви свідчать про те, що російські найманці і їх сирійські союзники опинилися не в тій частині світу, намагаючись провести масовий напад на американське військове розташування. Після вторгнення в Ірак 2003 року Центральне командування США удосконалило число озброєнь і логістику, координацію і тактику, говориться в матеріалі. 

Перспектива зіткнення російських збройних сил і американських військ у Сирії, де противники часів холодної війни займають різні сторони конфлікту, вже давно викликає побоювання, говориться в статті. У гіршому разі, це може втягнути обидві країни в кривавий конфлікт. Або, як мінімум, посилює напруженість між Росією і Сполученими Штатами, оскільки кожен з них прагне стати впливовим на Близькому Сході.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-