ЗМІ: Німецькі спецслужби отримали формулу

ЗМІ: Німецькі спецслужби отримали формулу "Новічка" на початку 1990-х

Укрінформ
Німецькі спецслужби та їхні колеги мали формулу нервово-паралітичної речовини "Новічок", якою у Британії був отруєний колишній подвійний агент Сергій Скрипаль, іще у першій половині 1990-х років.

Про це в середу пише тижневик Die Zeit.

"Знання про розробку в Радянському Союзі військової речовини відносяться до історії секретних операції BND (розвідки)", - йдеться у публікації видання і низки інших ЗМІ.

Федеральна розвідувальна служба ФРН отримала зразок нервово-паралітичної речовини від російського вченого, який в обмін подав запит на право переселитися з родиною до Німеччини.

Ця пропозиція спершу викликала складні юридичні та політичні дискусії в уряді. Країна лише в 1990 році під тиском канцлера Гельмута Коля домоглася вивезення з її території запасів американської хімічної зброї, по всьому світу ширився рух за заборону отруйних газів. До того ж ще в 1954 році Німеччина підписала так званий Паризький договір, що забороняє виробництво хімзброї.

Тому з санкції відомства канцлера отриманий зразок отрути був вивчений у шведській лабораторії. Німецька розвідка, а також Міністерство оборони отримали зі Швеції лише формулу речовини.

За наполяганням Коля BND поінформувала колег з деяких дружніх країн про це, у тому числі з Великої Британії та США. Згодом було створено робочу групу з 5 західних розвідслужб, яка підсумувала знання про "Новічок". У деяких країнах НАТО, стверджує джерело німецьких ЗМІ, була вироблена невелика кількість отрути з метою розробки засобів протидії їй.

Читайте також: Керівник чеського інституту втратив крісло через заяви про "Новічок"

Щоб не псувати відносини із тодішнім російським президентом Борисом Єльциним, німецький уряд вирішив не піддавати цю ситуацію розголосу. Нинішній федеральний уряд докладає зусиль для відновлення подій, які на той час були цілком таємними.

Вчений-перебіжчик зміг виїхати до Німеччини і жив певний час під охороною бундесверу.

Як повідомлялося, 4 березня у британському Солсбері із сильним отруєнням було госпіталізовано екс-офіцера ГРУ Сергія Скрипаля і його доньку. За даними слідства, проти Скрипалів була використана нервово-паралітична речовина "Новічок" російського виробництва.

У відповідь на замах на Скрипаля британський уряд ініціював видворення російських дипломатів із країн НАТО, ЄС та їхніх партнерів. Солідарність із Великою Британією висловили 28 держав, які вислали майже 150 російських дипломатів. Крім того, анульовано акредитації семи російських представників при НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-