ЄС терміново скликає засідання трьох глав МЗС країн-членів та Ірану

ЄС терміново скликає засідання трьох глав МЗС країн-членів та Ірану

Укрінформ
У Брюсселі у вівторок відбудеться засідання міністрів закордонних справ Великої Британії, Німеччини, Франції та Ірану щодо ситуації навколо іранської ядерної програми. 

Спільноту на терміновому засіданні представлятиме високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Федеріка Могеріні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

Метою зустрічі є координація зусиль щодо продовження імплементації Спільного всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної програми (JCPOA) після виходу із цієї домовленості США.

Як повідомляв Укрінформ, президент США Дональд Трамп оголосив про вихід своєї країни з міжнародної угоди – Спільного всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної програми (JCPOA), яку було укладено з Іраном США, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною у 2015 році і яка передбачає виконання Тегераном ряду кроків, спрямованих на обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій. 

Трамп звинуватив Іран у пособництві тероризму і прагненні продовжувати розробку ядерної зброї. Після виходу з угоди США розширили санкції проти Ірану.

Це рішення не було підтримане та викликало критику з боку інших підписантів угоди, включаючи ЄС, Німеччину, Францію та Велику Британію.

Читайте також: Іран дає Європі два місяці на порятунок ядерної угоди

Як заявив заступник глави іранського МЗС Аббас Аракчі, після виходу США з ядерної угоди Іран має намір в ультимативній формі вимагати від європейських учасників гарантій збереження угоди. За його словами, у європейських країн є термін від 45 до 60 днів, щоб надати необхідні гарантії щодо захисту інтересів Ірану і компенсації збитків, завданих виходом США з угоди, а якщо європейські учасники угоди не нададуть у відведений строк необхідних гарантій, Іран повинен буде прийняти "вимушені рішення".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-