В Україні потрібно чітко прописати статус

В Україні потрібно чітко прописати статус "ветерана" - юрист

Укрінформ
В Україні існує потреба щодо унормування поняття "ветеран" та визначення його статусу, і якими саме категоріями ветеранів займатиметься майбутнє міністерство у справах ветеранів.

Про це заявила голова ГО "Юридична Сотня" Леся Василенко під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Визначення ветеранських статусів. Доцільність перегляду наданих статусів".

“Немає на сьогоднішній момент відповіді, якими саме категоріями має займатися майбутнє відомство (міністерство України у справах ветеранів - ред.)”, - сказала вона.

Василенко нагадала, що, згідно зі статтею 4 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщині чи в бойових діях на території інших держав. Водночас, у тому ж законі є низка категорій ветеранів: учасник бойових дій, учасники війни, інваліди війни, члени сімей загиблих (померлих), ветерани військової служби, постраждалі під час Революції гідності, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

За словами голови “Юридичної сотні”, крім проблеми з визначенням статусу, в Україні існує проблема з обліком, статистикою кількості ветеранів — різні відомства мають різні цифри.

Водночас, крім основного закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, в інших законах є також згадки про ветеранів — ветеран праці, ветеран військової служби, ветеран органів внутрішніх справ, ветеран Національної поліції, ветеран податкової поліції, ветеран державної пожежної охорони, ветеран Державної кримінально-виконавчої служби, ветеран служби цивільного захисту, ветеран Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Читайте також: Президент підписав Указ про спортивну реабілітацію учасників бойових дій

Також у законодавстві містяться різні визначення щодо того, хто вважається учасником бойових дій.

“Питання виникає в тому, що з одного боку у нас є бойові дії, у нас є служба у збройних силах, в силових структурах, яка покликана на те, щоб людина захищала безпеку та територіальну цілісність держави. А з іншого боку в нас є особи, які брали участь у діяльності, яка лише в широкому сенсі має відношення до захисту та оборони держави”, - заявила Василенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-