Президент Ірану розповів, про що сигналізує вихід США з ядерної угоди

Президент Ірану розповів, про що сигналізує вихід США з ядерної угоди

Укрінформ
Президент Ірану Хасан Роухані вважає, що у ситуації зі збереженням ядерної угоди йдеться також про порятунок дипломатії як способу розв'язання міжнародних суперечок. 

Про це повідомляє DW.

"Американський вихід із міжнародної угоди є також порушенням політичної етики і сигналізує про кінець дипломатичних рішень", - заявив іранський президент у неділю.

Але інші партнери по договору - Німеччина, Франція, Великобританія, Китай та Росія - можуть ще врятувати цю домовленість і довіру до міжнародних угод, наголосив Роухані. Однак для цього вони повинні гарантувати втілення ядерної угоди. Саме від цього залежатиме рішення Тегерана, залишатися в угоді чи ні, переконаний президент Ірану.

Водночас міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф вирушив у дипломатичний тур задля порятунку ядерної угоди. 13 травня він прибув з візитом у Пекін, а в наступні дні має відвідати Москву та Брюссель.

Всередині Ірану уряд Роухані змушений відбивати гостру критику через угоду. Провідні консервативні діячі закидають йому, що Заходу не можна було довіряти. Так, голова Ради експертів Ірану аятола Алі Джаннаті заявив, що уряд не зміг забезпечити гарантування інтересів країни.

Читайте також: Санкції США проти Ірану: у Німеччині вважають, що не зможуть захистити бізнес

Як повідомлялося, президент США Дональд Трамп 8 травня оголосив, що його країна вийде з ядерної угоди з Іраном. Відповідний меморандум він підписав у Білому домі. Трамп заявив про "безсумнівні докази" того, що Іран, всупереч своїм обіцянкам, продовжує розробляти ядерну зброю. Європейські країни, в тому числі Франція, Німеччина і Великобританія розкритикували рішення США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-