Трамп збирається оголосити про вихід з ядерної угоди з Іраном – Reuters

Трамп збирається оголосити про вихід з ядерної угоди з Іраном – Reuters

Укрінформ
Президент США Дональд Трамп, найвірогідніше, ухвалить рішення про вихід з Іранської ядерної угоди (JCPOA) і офіційно оголосить про це вже у вівторок.

Про це повідомило американське інформагентство Reuters із посиланням на джерело у європейській делегації.

"Високопоставлений європейський чиновник, який був безпосередньо залучений до дипломатичної роботи на іранському напрямі, заявив, що в адміністрації США у понеділок натякнули: Трамп вийде з угоди. Але залишається незрозумілим, на яких умовах це станеться, і чи будуть відновлені санкції (США – ред.)", - йдеться у повідомленні.

Такий крок може посилити напруженість в регіоні, який і так страждає від воєн і збройних конфліктів, включаючи загострення в Сирії, де присутність Ірану спричинила посилення конфронтації з Ізраїлем.

За словами європейського дипломата, Франція, Велика Британія й Німеччина передбачали, що Сполучені Штати можуть в одноосібному порядку вийти з JCPOA після розмови минулого тижня держсекретаря США Майка Помпео з європейськими чиновниками. Тоді новопризначений керівник Держдепу дав чітко зрозуміти, що переговори про збереження угоди не продовжуватимуться.

У Європі сприйняли це таким чином, що Трамп більше не буде продовжувати режим припинення санкцій, що, фактично, знищить всі домовленості.

Читайте також: Берлін і Париж прагнуть зберегти ядерну угоду з Іраном

Як повідомлялося, Трамп неодноразово гостро критикував ядерну угоду з Іраном, підписану за президентства Барака Обами. Рішення Трампа про те, чи призупиняють США надалі дію санкцій проти Ірану за умовами ядерної угоди, фактично визначить подальшу участь США в угоді.

Іранську ядерну угоду було підписано в 2015 році п'ятьма постійними членами Ради безпеки ООН, Німеччиною, а також Євросоюзом. В ній йшла мова про зняття санкцій з Тегерана в обмін на допуск спостерігачів МАГАТЕ до ядерних об'єктів в Ірані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-