Telegram просить суд визнати незаконним наказ ФСБ

Telegram просить суд визнати незаконним наказ ФСБ

Укрінформ
Юристи Telegram оскаржили у Верховному суді РФ відмову задовольнити позов месенджера про визнання незаконним наказу ФСБ, який встановлює процедуру надання відомству ключів для розшифрування повідомлень користувачів.

Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на правозахисну організацію "Агора", юристи якої представляють месенджер в судах РФ.

"До апеляційної колегії Верховного суду РФ подана скарга. У ній представники Telegram просять скасувати повністю рішення ВС РФ від 20 березня", - сказав представник "Агори" Дмитро Колбасін.

За його словами, в апеляційній скарзі представники Telegram просять "визнати наказ ФСБ від 19 липня 2016 року недіючим і невідповідним п'яти федеральним законам та кримінально-процесуальному кодексу РФ".

"Адвокати "Агори" вважають цей наказ ФСБ, по-перше, прийнятим неуповноваженим органом з перевищенням повноважень; по-друге, таким, що встановлює позасудовий спосіб отримання контролю за листуванням невизначеного кола осіб; по-третє, таким, що містить широкі межі розсуду для правозастосувача, що загрожують безпеці громадян", - пояснює Колбасін.

Читайте також: У Росії зрозуміли, що заблокувати Telegram неможливо

Telegram блокують в Росії з 16 квітня за відмову надати ФСБ ключі шифрування повідомлень користувачів. Оскільки месенджер став використовувати для обходу блокування сервери американських компаній Amazon і Google, Роскомнагляд почав обмежувати до них доступ. Заблокованими виявилися майже 20 мільйонів адрес. При цьому сам Telegram продовжує працювати.

Верховний суд РФ 20 березня відмовився задовольнити позов Telegram і визнав законними вимоги ФСБ надати ключі шифрування. Таганський суд Москви 13 квітня за заявою Роскомнагляду виніс рішення про обмеження доступу до Telegram в Росії за невиконання зазначеного наказу ФСБ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-