В ОБСЄ назвали низку загроз для свободи преси

В ОБСЄ назвали низку загроз для свободи преси

Укрінформ
Все частіше на свободу преси наступають в різних частинах світу, часто це робить влада.

Про це йдеться у спільній декларації представника ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації Арлема Дезіра і керівників інших міжнародних структур з нагоди Дня свободи преси.

«Стурбовані новими загрозами дя вільних ЗМІ у демократичних суспільствах, в тому числі заявами провідних політиків, які спеціально націлені на напад і підрив незалежності ЗМІ і зростання популізму», - говориться, зокрема, в документі.

Його підписанти усвідомлюють цілу низку поточних загроз свободі ЗМІ, які включають в себе безпеку, правові, політичні, технологічні і економічні загрози. Вони стурбовані сучасними юридичними загрозами свободі вираження думок, включаючи часто двозначні уявлення про національну безпеку, закони, які надмірно обмежують свободу слова в Інтернеті, блокують сайти. Безпрецедентна кількість журналістів, ув'язнених у в'язницях за свою роботу, йдеться в декларації.

У ній відзначається тривожна тенденція відродження політичних загроз незалежності ЗМІ, таких як зловживання державними ресурсами, зусилля політичних діячів щодо захоплення засобів масової інформації та регуляторами ЗМІ, позбавлення журналістів акредитації, переслідування, зусилля з дискредитації і заборона деяких засобів масової інформації, що критично відносяться до уряду, його чиновників та до інших впливових соціальних суб'єктів. Такі спроби обмежують можливості для людей отримувати доступ до достовірних джерел новин, які подають різні точки зору, підкреслюється в декларації.

Читайте також: Вбивство Веремія: суд продовжив розгляд апеляції на вирок Крисіну

Також відзначається важлива роль, яку може зіграти журналістська розслідувальна діяльність, розкриваючи корупцію та інші злочини, в тому числі на міжнародному рівні.

Підписанти також вказують на те, що відсутність прозорості володіння засобами масової інформації може сприяти монополіям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-