Не ключі й тероризм: РосЗМІ з'ясували причину блокування Telegram

Не ключі й тероризм: РосЗМІ з'ясували причину блокування Telegram

Укрінформ
Справжньою причиною для блокування Telegram у Росії можуть бути плани його власника Павла Дурова запустити криптовалюту Gram на основі месенджера.

Про це повідомляє РБК.

18 квітня співробітник 12 центру ФСБ, який, зокрема, займається питаннями інформаційної безпеки, Роман Антипкін надіслав своїм колегам листа, в якому заявив, що справжня причина блокування Telegram - прагнення Дурова створити на основі програми "Цілком неконтрольовану фінансову систему".

"Історія не про ключі й тероризм… Павло Дуров вирішив стати новим Мавроді. Запустивши свою крипту, ми в Росії отримаємо цілком неконтрольовану фінансову систему... Це загроза безпеці країни... Вся наркота, переведення в готівку, торгівля органами піде через Павлову крипту, а він говоритиме: "Я ні при чому, забороніть слова, їх використовують терористи", - цитує лист видання.

Читайте також: США відреагували на блокування Telegram у Росії

За його даними, безуспішне блокування месенджера Telegram в Росії, яка вже кілька днів супроводиться попутним блокуванням IP-адрес хмарних сервісів Amazon, Google та інших провайдерів, обговорювали співробітники 12 центру ФСБ.

Достовірність листа підтвердили три джерела видання, проте сам Антипкін заявив, що "всі брешуть", що він не розуміє, про що йдеться, і від подальших коментарів відмовився. Співрозмовники видання, стверджують, що Антипкін неодноразово представляв 12 центр ФСБ на різних заходах, у тому числі на нарадах, де говорили про так званий антитерористичний "закон Ярової".

Про те, що Telegram планує запустити свою криптовалюту Gram, яка дасть змогу здіснювати платежі всередині месенджера, в січні повідомив сайт TechCrunch. Запуск платформи планувалося здійснити за рахунок ICO (форма залучення інвестицій у вигляді продажу інвесторам фіксованої кількості нових одиниць криптовалют, отриманих разовою або прискореною емісією). На початку 2018 року структури Telegram провели два закриті раунди ICO, зібравши від інвесторів близько двох мільярдів доларів.

За даними ЗМІ, перший передпродаж привернув увагу російських інвесторів, зокрема - Романа Абрамовича, засновника електронного платіжного сервісу Qiwi Сергія Солоніна і співзасновника компанії "Вімм-Білль-Данн" Давида Якобашвілі.

Як повідомлялося, 13 квітня Таганський суд Москви задовольнив позов Роскомнагляду про блокування Telegram. Приводом для позову стала відмова месенджера передати ФСБ ключі шифрування від листування користувачів. Новина про судове рішення щодо месенджера викликала сплеск запитів користувачів у мережі про сервіси обходження блокувань.

Читайте також: Через Telegram у Росії почали блокувати IP-адреси Microsoft

Засновник Telegram Павло Дуров пообіцяв, що месенджер використовуватиме вбудовані методи обходження блокувань, які не потребують додаткових дій від користувачів. Відтоді вже тиждень йде боротьба Роскомнагляду з Telegram, що викликала дезорганізацію в роботі російського сегменту інтернету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-