Зараз найбільш складний етап у відносинах США-Росія — Пайфер

Зараз найбільш складний етап у відносинах США-Росія — Пайфер

Укрінформ
Нинішні відносини між США та РФ є найскладнішими з часу завершення "холодної війни".

Про це заявив в коментарі кореспонденту Укрінформу на полях 11-го Київського Безпекового форуму колишній посол США в Україні, а нині старший науковий співробітник аналітичного центру Brookings Institution (США) Стівен Пайфер.

“Холодна війна — це дещо інше питання. Я маю на увазі, що “холодна війна” - це між НАТО і Варшавським договором. Зараз вже немає Варшавського договору, немає Радянського союзу. Але точно зараз - найбільш складний етап в американсько-російських відносинах після кінця “холодної війни”. Термін же “холодна війна” передає неправильний смисл”, - сказав Пайфер, коментуючи питання, чи правильно називати нинішні відносини між США та РФ терміном “холодна війна”.

Він наголосив, що на сьогодні існує дуже багато проблемних питань та розбіжностей між США та РФ, і для їх вирішення потрібно, щоб Кремль “змінив свою поведінку”.

“Відносини між США та Росією зараз переживають дуже складні часи: існує багато проблемних питань, існують розбіжності щодо України, Росія втручалася в американські вибори, існують розбіжності щодо Сирії. Я сподіваюся, що ми знайдемо можливості подолати ці розбіжності. Але для цього потрібно, щоб Росія змінила свою поведінку”, - заявив екс-посол США.

Пайфер додав, що потрібно також збільшити ціну за порушення правил Росією, щоб вона зупинилася.

Читайте також: Росію слід позбавити права вето в Радбезі ООН - Порошенко

Раніше екс-глава ГУР МО України, колишній керівник СЗР України Віктор Гвоздь в коментарі кореспонденту Укрінформу назвав нинішнє загострення у відносинах між США та РФ таким, що досягло рівня справжньої “холодної війни” і нагадує події під час Карибської кризи між СРСР і США у 1962 році.

На переконання Гвоздя, приводом для загострення нинішньої ситуації стала демонстрація Кремлем рішучості його намірів щодо проведення жорсткого конфронтаційного курсу у відношенні західних противників. Зокрема, саме це мало на меті отруєння російськими спецслужбами колишнього офіцера ГРУ ГШ ЗС РФ Сергія Скрипаля 4 березня у британському Солсбері, а також підтримка Росією дій режиму Башара Асада в Сирії із застосування хімічної зброї проти мирного населення Східної Гути 6 квітня.

У відповідь США та провідні країни НАТО і ЄС також перейшли до проведення більш жорсткої політики стосовно РФ та посилили тиск на неї у політичній та економічній сферах. У цьому плані найбільш резонансний характер мали масові вислання російських дипломатів-шпигунів із західних країн у березні, а також введення США персональних санкцій проти низки російських олігархів з оточення президента РФ Путіна.

Водночас США посилили тиск на Росію також і у військовій сфері. Так, у зв’язку з відхиленням Москвою американського проекту резолюції РБ ООН щодо створення нового механізму розслідування хімічних атак в Сирії, США розпочали підготовку до можливості нанесення ударів по військах Асада, незважаючи на його підтримку Росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-