Смоленська катастрофа: Польща анулювала звіт-2011 через

Смоленська катастрофа: Польща анулювала звіт-2011 через "фальшиві тези"

Укрінформ
Урядова підкомісія з розслідування Смоленської катастрофи у Польщі анулювала попередній звіт комісії Єжи Міллера, який був опублікований в 2011 році, через оприлюднені у ньому "фальсифіковані дані".

Про це заявив голова підкомісії з розслідування Смоленської катастрофи, екс-міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич під час презентації в середу у Варшаві технічного рапорту щодо причин Смоленської катастрофи, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Його анульовано у зв'язку з рішенням підкомісії на підставі того, що звіт комісії Міллера не лише містить у собі фальшиві тези, а й був підготовлений на тлі політичного тиску, який чинився на членів комісії, і фальсифікації матеріалів", - наголосив Мацеревич.

За його словами, це означає, що зараз "немає офіційної позиції Польської держави у справі Смоленської катастрофи", доки не буде підготовлений кінцевий звіт чинної підкомісії з розслідування причин аварії.

Мацеревич зазначив, що оприлюднення нового кінцевого звіту щодо причин Смоленської катастрофи можливе "не менше ніж за рік", після завершення всіх ексгумацій та різних експертиз, які проводяться на замовлення і під контролем Національної прокуратури Польщі.

Читайте також: Польська комісія назвала причину Смоленської катастрофи

Як повідомлялося, в оприлюдненому в 2011 році звіті попередньої польської урядової комісії з розслідування Смоленської катастрофи основною причиною трагедії названо помилки пілотів президентського Ту-154М, утім, при цьому не виключалася провина російської сторони.

Водночас чинна урядова підкомісія наполягає, що до катастрофи призвели вибухи на борту літака, які сталися ще до зіткнення із землею.

10 квітня 2010 року під Смоленськом розбився урядовий Ту-154М, яким представники польської політичної та військової еліти включно з президентським подружжям Лєха та Марії Качинських прямували на вшанування 70-х роковин Катинської трагедії. Загинули усі 96 людей, які перебували на борту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-