Качинський анонсував зниження зарплат для польських політиків

Качинський анонсував зниження зарплат для польських політиків

Укрінформ
У Польщі буде прийнято закон про зниження зарплат депутатам Сейму, сенаторам, а також запроваджено ліміти на зарплати для чиновників місцевого рівня і керівників державних компаній. Крім того, урядовці, які отримали значні премії наприкінці минулого року, повинні будуть направити  ці кошти на благодійні цілі.

Про це під час спеціально скликаної прес-конференції в четвер у Варшаві заявив лідер правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослав Качинський, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Ми знаємо, що працюємо для суспільства, і не може бути такого, що у політику йдуть заради грошей, ціллю політики не є збагачення політиків. Тому ми прийняли певні рішення: по-перше, конституційні міністри і заступники міністрів, які є політиками, вирішили, що передадуть свої премії до середини травня на благодійні цілі у “Карітас”. Але цього замало: політичний комітет (партії PiS — ред.) на моє прохання, вирішив сьогодні, що у парламент буде внесено законопроект про зниження на 20% зарплат депутатів", - заявив Качинський.

Він підкреслив, що буде також запроваджено нові ліміти на обмеження зарплат керівників місцевої адміністрації: війтів, бурмістрів, мерів, маршалків (сеймиків), старост, їхніх заступників, і відмінено усі додаткові виплати, окрім зарплат, для керівництва державних компаній.

Читайте також: Держстат порахував, на скільки в українців збільшилася зарплата

"Коротко кажучи: тепер буде набагато, набагато скромніше, ніж було до цього",- наголосив лідер PiS.

Він додав: якщо хтось із політиків його партії не захоче голосувати за ці закони, то така особа "втрачає шанси на місце у виборчому списку, втрачає шанс на подальшу участь у політиці".

"Суспільство очікує на скромність, а тому цю скромність буде запроваджено", - наголосив Качинський.

Він зауважив: політики його партії добре відчули сигнали з боку суспільства, що воно негативно ставиться до значних фінансових винагород політиків.

Рішення PiS пов'язано зі скандалом, що розгорівся у польському публічному просторі після оприлюднення декілька тижнів тому інформації про те, що екс-глава польського уряду Беата Шидло виплатила наприкінці минулого року значні премії собі, міністрам свого уряду та заступникам міністрів — від 65 тис. до 82 тис. злотих (19-24 тис. дол.). Після цього Шидло заявила, що члени її уряду заслужили ці премії за важку працю. Останні соцопитування показали, що рейтинг PiS обвалився на понад 10%, чого не було від приходу цієї партії до влади наприкінці 2015 року. За оцінками експертів, однією з основних причин цього падіння є саме отримання політиками значних премій і обгрунтування, що вони заслужили на це.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-