Український хакер пограбував 40 банків світу на €1 мільярд: найбільше “зняв” з РФ

Український хакер пограбував 40 банків світу на €1 мільярд: найбільше “зняв” з РФ

Укрінформ
В іспанському Аліканте заарештували українського хакера, який, за даними поліції, очолював міжнародне злочинне угруповання, що пограбувало більше 100 банків у 40 країнах світу.

Про це повідомив у понеділок, 26 березня, міністр внутрішніх справ Іспанії Хуан Ігнасіо Сойдо, пише DW.

"За даними міністра, йдеться про найнебезпечнішого кіберзлочинця з усіх, яких коли-небудь вдавалося знешкодити іспанській поліції", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, операцію з пошуку і викриття хакера іспанці вели три роки за сприяння Інтерполу й американського ФБР. Він був заарештований ще 6 березня, проте в інтересах слідства ця інформація не розголошувалася. Зараз справою заарештованого займається слідчий Національної судової палати Іспанії Мануель Гарсія Кастельйон.

Міністр Сойдо заявив, що, за попередніми даними, сума викраденого перевищує 1 млрд євро, хоча може йтися і про значно більшу суму - аж до 10 мільярдів. Жертвами хакера стали більш як 100 банків із 40 країн, проте основні крадіжки ним були здійснені у банках Росії.

Читайте також: СБУ викрила у Києві діяльність прокремлівських хакерів

Комісар відділу боротьби з кіберзлочинністю Національної поліції Іспанії Рафаель Перес розповів, що заарештований розробив ряд вірусів, за допомогою яких проникав у комп'ютерні мережі банків. Гроші з них виводилися шляхом переказів на рахунки численних спільників у різних країнах - 15 з них уже виявлено - або ж вилучалися безпосередньо з банкоматів, які "керувалися" хакером за тисячі кілометрів. За послуги спільники отримували половину вкраденої суми, а решту пересилали лідерові групи, який зберігав награбоване в криптовалюті.

Як зазначив Перес, хакер віддавав перевагу російським банкам, оскільки їх системи захисту часто є "застарілими і відносно легко піддаються злому". При цьому якихось політичних мотивів, за даними слідства, у нього не було.

Поліцейський комісар повідомив, що хакер здійснював також "набіги" на банки і банкомати практично всіх європейських країн і США. Тільки у першому триместрі 2017 року ним було викрадено півмільйона євро у банкоматах Мадрида. В інших європейських країнах за один день йому вдавалося викрадати від 800 тис. до 1,5 млн євро.

Прізвище заарештованого не розголошується. Про нього відомо, що це українець Денис К., йому 34 роки, з 2014-го він жив в Аліканте.

Після арешту суд наклав арешт на котедж хакера, в якому він жив з дружиною і донькою, на його два автомобілі і на коштовності, оцінені в півмільйона євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-