Вислання російських дипломатів: Держдеп роз'яснив позицію США

Вислання російських дипломатів: Держдеп роз'яснив позицію США

Заява
Укрінформ
Росія безрозсудно поставила під ризик життя та здоров'я великої кількості людей у Британії, порушила Конвенцію про заборону хімзброї та інші положення Міжнародного права, а також зловживає дипломатичним статусом своїх працівників на американській території.

Про це йдеться в заяві офіційного представника відомства Хізер Науерт, поширеній у понеділок, передає власний кореспондент Укрінформу.

"4 березня Росія застосувала бойову хімічну речовину нервово-паралітичної дії для спроби вбивства громадянина Великої Британії та його доньки в Солсбері. Ця атака на нашого союзника, Велику Британію, поставила під загрозу життя безлічі невинних людей та призвела до серйозних наслідків для здоров'я трьох людей, включаючи офіцера поліції", - наголошується в офіційному документі.

Як підкреслюється в заяві, "у відповідь на це жахливе порушення Конвенції про заборону хімічного зброї, а також Міжнародного права сьогодні Сполучені Штати висилають 48 російських чиновників, які працюють у двосторонній дипломатичній місії Росії в Сполучених Штатах". При цьому нагадується, що США також вимагають, щоб російський уряд закрив своє Генеральне консульство в Сіетлі до 2 квітня 2018 року.

"Ми вдалися до цих заходів, щоб продемонструвати нашу непорушну солідарність зі Сполученим Королівством та забезпечити серйозні наслідки для Росії за її постійні порушення міжнародних норм", - заявила Науерт.

Що стосується вислання 12-ти представників спецслужб з Місії РФ при ООН, у Держдепі підкреслили, що вони "зловживали своїми правами на проживання" в Сполучених Штатах.

"Сполучені Штати закликають Росію визнати свою відповідальність за її дії та продемонструвати світові, що вона здатна виконувати свої міжнародні зобов'язання й обов'язки як член Ради Безпеки ООН для підтримки міжнародного миру й безпеки", - - наголошується в заяві.

Як повідомляв Укрінформ,Україна прийняла рішення про видворення 13 російських дипломатів.

Читайте також: США висилають 60 дипломатів РФ і закривають генконсульство у Сіетлі

5 березня у британському Солсбері був отруєний колишній подвійний агент, екс-полковник ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія. Вони перебувають у критичному стані.

 Британський прем'єр Тереза Мей заявила, що відповідальність за отруєння, найімовірніше, лежить на Росії. Вона також повідомила, що постраждалі були отруєні нервово-паралітичною речовиною групи "Новічок", яка розроблена в РФ.

 Уряд Великої Британії оголосив про депортацію 23 російських дипломатів і припинення контактів з РФ на високому рівні. Росія відповіла на це дзеркальними діями.

У понеділок, 26 березня США та 14 європейських країн оголосили про вислання російських дипломатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-