Автори Декларації про незалежність Молдови закликають до об'єднання з Румунією

Автори Декларації про незалежність Молдови закликають до об'єднання з Румунією

Заява
Укрінформ
Депутати першого парламенту Молдови (скликання 1990-1994 років), які підписалися в 1991 році під Декларацією про незалежність і суверенітет країни, прийняли заяву із закликом розробити і затвердити Дорожню карту про об'єднання з Румунією.

Заява була оприлюднена на прес-конференції в Кишиневі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Керівництво парламенту й уряду Молдови має почати діалог з урядом і парламентом Румунії, з представниками ЄС і США, іншими міжнародними структурами щодо розробки і затвердження (до осені 2018 року) на спільному засіданні парламентів Молдови і Румунії Дорожньої карти майбутнього об'єднання двох румунських держав», - йдеться в заяві, під якою підписалися більш як 80 колишніх депутатів парламенту.

Депутат першого молдавського парламенту Васіле Недельчук закликав молдавських політиків переглянути свої політичні погляди і підтримати суспільно-політичні сили, що виступають за об'єднання Румунії і Молдови.

Читайте також: Після тримісячної перерви Молдова повертає посла до Москви

Депутати наполягають також на проведенні 27 березня цього року урочистого засідання парламенту Молдови, присвяченого 100-річчю входження Молдови до складу Румунії.

Згідно з історичними даними, 27 березня 1918 року депутати Державної ради (Сфатул Церій) Молдавської Демократичної республіки одноголосно проголосували за входження країни (територія між Прутом і Дністром) до складу Румунії. Молдова знаходилася у складі Румунії до 1940 року, коли після ультиматуму радянської влади румунська армія і жандармерія залишили територію між Прутом і Дністром, а 2 серпня того ж року була утворена Молдавська РСР.

У серпні 1991 року депутати парламенту Молдови прийняли Декларацію про незалежність і про вихід зі складу СРСР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-