Кремль готує сепаратистський сценарій для Боснії і Герцеговини - Newsweek

Кремль готує сепаратистський сценарій для Боснії і Герцеговини - Newsweek

Укрінформ
“Ще одна Україна? Росія підтримує військові приготування сепаратистських політиків у Боснії і Герцеговині”.

Під таким заголовком щотижневик Newsweek дає аналіз ситуації в балканській країні на основі висновків доповіді Інституту зовнішньополітичних досліджень "Боснія на російській пласі: можливість кровопролиття і заходи для його запобігання".

 Експерти дійшли висновку, що Росія працює над розвитком дружної до себе держави в Боснії та Герцеговині, щоб звести нанівець зусилля країни щодо вступу в НАТО та не допустити повторення сценарію з Чорногорією, яка набула членства в аль”янсі в квітні 2017 року. 

Воєнизовані угруповання, які підтримуються Росією, вже ведуть сепаратистський конфлікт в Україні, щоб не допустити встановлення тісніших зв'язків із Заходом, нагадує видання. Зараз у Республіці Сербській, автономному районі БіГ, проводиться бойова підготовка з російськими інструкторами і накопичуються арсенали зброї.

“Для Москви - дуже зручна вразливість, яку вони можуть використовувати для дестабілізації Європи у будь-який час на свій розсуд”, - каже Майкл Карпентер, колишній заступник помічника міністра оборони США з питань Росії, України, Євразії та Балкан. Він згадує сепаратистського лідера Республіки Сербської Мілорада Додіка, яки виступає за проведення референдуму про незалежність, нехтуючи попередженням, що результати його визнані не будуть. Зв”язки цього політика з Москвою підігрівають сепаратистські тенденції в регіоні, які можуть одного разу спалахнути справжнім конфліктом, зокрема, в листопаді цього року. 

Читайте також: Непривітання Путіна: Трамп не твітнув, Меркель змовчала, всі – стримані

Тим часом Москва також підтримує формування сербських націоналістичних воєнізованих груп в Боснії та Герцеговині. Експерти застерігають, що вся ця активність може призвести до спалаху в серці Європи нової війни на зразок тієї, яка триває в Україні.

"За останні кілька років Росія швидко розширила свою безпекову та економічну діяльність на Західних Балканах", - йдеться також у звіті. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-