У ЗМІ з'явилися подробиці про газ, яким отруїли Скрипаля

У ЗМІ з'явилися подробиці про газ, яким отруїли Скрипаля

Укрінформ
Розроблена ще радянськими вченими бойова нервово-паралітична речовина “Новічок” є в 5-10 разів більш смертельною, ніж інші отруйні гази.

Про це повідомляє американське видання The Huffington Post.

“Експерти вважають, що Novichok (означає "новічок" укр.) - в 5-10 разів більш смертельний, ніж інші отруйні гази - і створений так, щоб маскуватися від розпізнавального обладнання НАТО і засобів захисту від хімічної зброї, а також розроблений таємно, щоб обійти міжнародні договори”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Москва ніколи не заявляла “Новічок”  чи його інгредієнти до базованої в Гаазі Організації із заборони хімічної зброї. Невідомі також випадки використання цієї речовини.

“Він (“Новічок” - ред.)  був  розроблений як "бінарна зброя" — складаючись з двох відносно нешкідливих інгредієнтів, які стають смертельними, як тільки змішуються разом”, - повідомляє The Huffington Post.

Така бінарність значно полегшує транспортування “Новічка” та його використання, у порівнянні з іншими нервовими речовинами.

Читайте також: Отруєння Скрипаля: Москва відмовляється відповідати на ультиматум Лондона

Видання також звертає увагу на те, що “Новічок” став відомим у 1990-х роках, коли радянський вчений Віл Мірзаянов вперше заявив про його існування, за що був обвинувачений у розголошенні держтаємниці. Науковець стверджував, що хоча “Новічок” не  був розроблений у великих кількостях, наявного обсягу було достатньо, щоб “знищити місто середнього розміру”. Також можливі “мутації в наступному поколінні або майбутніх поколіннях".

Як заявив експерт із хімічної зброї США Емі Смітсон, "Новічок", який є четвертим поколінням отруйних газів, виготовлявся з агрохімікатів, а тому цю хімічну зброю можна було приховувати в рамках законної комерційної галузі.

Хімічна речовина викликає уповільнення серця та обмеження дихальних шляхів, що призводить до загибелі від задухи.

Як повідомлялося, напередодні британський прем'єр Тереза Мей заявила, що уряд Великої Британії дійшов висновку, що відповідальність за отруєння в Солсбері колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля і його дочки, найімовірніше, лежить на Росії. Вона також повідомила, що постраждалих було отруєно нервово-паралітичною речовиною "Новічок", що розроблена в РФ. У зв'язку з цим російський посол був викликаний у МЗС Великої Британії.

Мей також заявила, що Велика Британія до вечора вівторка чекає від Москви пояснень у зв'язку з отруєнням екс-співробітника ГРУ. Після цього Лондон буде готовий вжити найсерйозніших заходів у відповідь.

5 березня поліція міста Солсбері оголосила про те, що поряд з одним з міських торгових центрів через взаємодію з невідомою небезпечною речовиною серйозно постраждали двоє людей. Пізніше з'ясувалося, що це був екс-полковник ГРУ Сергій Скрипаль, який працював на британську розвідку, і його дочка Юлія. Постраждалі знаходяться у критичному стані.

Сергій Скрипаль отримав у Великій Британії притулок після обміну розвідниками між США і РФ у 2010 році.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-