Румунські угорці знову вимагали автономію

Румунські угорці знову вимагали автономію

Фото
Укрінформ
Більше трьох тисяч осіб – громадян угорської національності взяли участь у мітингу в румунському місті Тиргу-Муреш: маніфестанти вимагали надання територіальної автономії повітам із компактним проживанням угорців.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Учасники акції зібралися біля пам'ятника Секейских мучеників у місті Тиргу-Муреш, розгорнули величезний секейский прапор (секеї – так у Румунії називають ще етнічних угорців Трансільванії) і скандували "Автономію".

У мітингу брали участь депутат Європарламенту від Демократичної партії румунських угорців Лосло Текеш і представники басков з Іспанії.

Читайте також: Будапешт заявляє про відкриття місії ОБСЄ на Закарпатті - ЗМІ

Учасники мітингу ухвалили звернення до парламенту, уряду і президенту Румунії з вимогою про надання автономії.

"Хочемо нагадати, що автономія Секейского краю не зачіпає суверенітет і територіальну цілісність Румунії і не утискає права румунів та громадян інших національностей, які проживають у цьому краї. Автономія не суперечить також Конституції Румунії", - йдеться у зверненні.

Місця компактного проживання угорців у Румунії – повіти Харгита, Ковасна та Муреш.

Напередодні співробітники Прикордонної поліції Румунії заборонили в'їзд у країну представнику Національної Ради секеїв Угорщини Атіллі Дабишу. Про причини відмови на в'їзд до Румунії нічого не повідомляється. Міністерство закордонних справ Угорщини висловило жаль у зв'язку з діями румунських прикордонників.

Раніше румунські угорці також вимагали надання їм автономії, проте офіційний Бухарест ігнорував ці вимоги.

Фото: Mediafax

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-