У польському Сагрині вшанували українців, загиблих від рук Армії Крайової

У польському Сагрині вшанували українців, загиблих від рук Армії Крайової

Фото
Укрінформ
У селі Сагринь на південному сході Польщі в суботу вшанували пам’ять кількасот українців, які загинули на початку березня 1944 року від рук представників польського підпілля.

В жалобних урочистостях участь узяли, зокрема, заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар, посол України в Польщі Андрій Дещиця, представники Об'єднання українців у Польщі та Українського товариства у Любліні, духовенство та гості з України, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Берегти пам’ять про ці трагічні події — наш моральний обов’язок і відповідальність перед нащадками всіх невинно убієнних у ті страшні часи розбрату та ненависті. Причини, які призвели до цього, мають бути об'єктивно вивчені, щоб подібне більше ніколи не повторилося”, - йдеться в листі Президента України до учасників жалобної урочистості в Сагрині, який зачитав заступник глави МЗС Василь Боднар.

Як зазначається у листі, український та польський народи - близькі один одному, а у взаємній історії є більше того, що об'єднує, ніж ділить.

Українці і поляки спільно вшанували 74-і роковини вбивства мирного українського населення / Фото: facebook.com/AmbasadaUkrainywPolsce

“Нас єднають приклади спільних перемог, взаємодопомоги, дружньої підтримки, яка особливо яскраво проявилася в період Революції Гідності та війни з російським агресором на Сході України”, - наголошує Порошенко.

Він підкреслив, що свого часу обидва народи обрали єдино правильну форму примирення: “пробачаємо і просимо пробачення”.

“Ця формула залишається актуальною й донині, попри спроби деяких безвідповідальних політиків їх заперечити. А правильність її підтверджує пам'ять про таку трагічну подію, яку ми вшановуємо сьогодні в Сагрині”, - наголошується в листі Президента.

Порошенко також висловив переконання, що таке взаємне християнське прощення потрібне сучасним і майбутнім поколінням українців і поляків.

У Сагрині відслужено панахиду в пам'ять про українців, які загинули в цьому селі.

У березні виповнюється 74-а річниця акцій польських Армії Крайової і так званих Хлопських батальйонів проти українських населених пунктів у Грубешівському і Томашовському повітах Польщі. У селі Сагринь та його околицях 10 березня 1944 року загинуло 606 осіб, зокрема 227 жінок та 151 дитина.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-