Уряд Польщі погодився забрати військові звання у комуністичних генералів

Уряд Польщі погодився забрати військові звання у комуністичних генералів

Укрінформ
Уряд Польщі у четвер схвалив законопроект про позбавлення військових звань колишніх військовослужбовців, зокрема й генералів, періоду існування комуністичної Польщі. 

Відтак, військових звань може бути позбавлено й членів так званої військової ради національного порятунку (WRON), яка запровадила військовий стан в Польщі в 1981 році, зокрема генералів Войцеха Ярузельського та Чеслава Кіщака, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Цей проект детально окреслює каталог осіб, які відповідають за зло, спричинене за період від Другої світової війни щодо наших героїв, щодо цивільного населення, щодо невинних осіб. Ми хочемо трохи виправити це зло і у зв'язку з цим приймаємо законопроект, який створює таку можливість", - заявив під час прес-конференції глава польського уряду Матеуш Моравецький.

Законопроект передбачає можливість позбавлення військових звань і осіб, які померли, і тих, хто перебуває на пенсії. Зокрема, йдеться про членів військової ради національного порятунку Польської народної республіки (1981-1983 рр.), комітету внутрішньої безпеки, осіб, які працювали в органах безпеки комуністичної Польщі та інших органах, що передбачено польським законом про люстрацію.

Читайте також: У Китаї хочуть скасувати обмеження терміну президентства

Законопроект передбачає, що ініціювати справу про позбавлення військового звання можуть прем’єр, міністр оборони, Інститут національної пам’яті, військове історичне бюро, державні архіви, а також ветеранські організації та організації, які боролися за незалежність Польщі.

В обгрунтуванні до законопроекту вказується, що його метою є позбавлення офіцерських звань, зокрема, колишнього комуністичного лідера Польщі Войцєха Ярузельського, глави МВС Польської народної республіки Чеслава Кіщака, а також інших членів військової ради національного порятунку, які творили тоталітарну країну.

Проти цього закону виступили ряд ветеранських організацій Польщі. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-