Тегеран закликав розробити нову систему безпеки у регіоні

Тегеран закликав розробити нову систему безпеки у регіоні

Укрінформ
Іран не прагне до гегемонії у Перській затоці і закликає розробити нову систему безпеки у регіоні.

Про це заявив міністр закордонних справ Ісламської Республіки Іран Мохаммад Джавад Заріф на Мюнхенській конференції з безпеки у неділю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Іран вірить, що нам потрібна нова архітектура безпеки в регіоні. Ми називаємо це "сильний регіон", а не "сильний гравець у регіоні". Ми не хочемо бути гегемоном у регіоні. Ці часи пройшли", - запевнив Заріф.

За його словами, ця пропозиція щодо організації безпеки грунтується на принципах діалогу і довіри.

Читайте також: Нетаньягу назвав умову можливого миру на Близькому Сході

Сильний регіон з малими і великими країнами, навіть якщо вони у минулому були супротивниками, може зробити спільний внесок у стабільність, переконаний глава МЗС ІРІ.

Водночас він вважає, що жодна країна у регіоні Близького Сходу "не може назвати себе повністю безневинною" у питанні гонки озброєнь. Ядерну угоду з Тегераном він назвав прикладом того, як можна прийти до спільного знаменника з урахуванням інтересів усіх сторін.

Заріф також вважає висловлену деякими політиками з трибуни Мюнхенської конференції критику на адресу Ірану спробами влаштувати "істерію з приводу іранської зовнішньої політики". "Це цирк, коментувати який я вважаю нижче своєї гідності", - заявив міністр.

При цьому він відзначив, що Захід роками здійснював помилки на Близькому Сході. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-