У Греції закликають уряд не йти на компроміси щодо назви

У Греції закликають уряд не йти на компроміси щодо назви "Македонія"

Укрінформ
Організатори масових демонстрацій у грецьких Афінах сподіваються на участь близько мільйона людей в акції 4 лютого, щоб закликати уряд не йти на компроміси у питанні назви "Македонія".

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Прес-секретар мітингу Міхаліс Патсікас повідомив журналістам, що організатори очікують до 1 мільйона учасників демонстрації", - йдеться у публікації.

Зазначається, що протест в Афінах стане другою великою демонстрацією в грецькій столиці за останні тижні.

21 січня у грецьких Салоніках в акції протесту щодо назви зібралися, за даними поліції, 90 тисяч людей, а за інформацією організаторів - до 400 тисяч учасників.

Організатори нинішніх протестів в Афінах прогнозують, що кількість учасників демонстрації буде принаймні втричі більшою, ніж у Салоніках.

Як відомо, Греція має тривалий спір із сусідньою Македонією через її назву. Він виник після того, як Македонія, що десятки років була частиною колишньої Югославії, здобула у 1991 році незалежність.

Читайте також: Грецька церква скликала екстрене засідання через переговори про назву Македонії

Греція стверджує, що найменування сусідньої країни означає претензії до назви грецької провінції Македонія, і хоче це змінити. Македонська влада заперечує звинувачення.

З огляду на заперечення Греції щодо використання назви Македонія в 1993 році приєдналася до Організації Об'єднаних Націй як Колишня Югославська Республіка Македонія (КЮРМ).

Раніше лідери обох країн заявили про досягнуті успіхи у врегулюванні спору, вказавши на те, що будь-яка угода може включати назву «Македонія» з додатком «Верхня», «Нова» або «Північна».

Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас нещодавно заявив, що відсутність остаточного рішення у спор довкола назви підриває національні інтереси країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-