Давоські придибенції, або Чому зламався робот Софія

Давоські придибенції, або Чому зламався робот Софія

Аналітика
Укрінформ
Цікавинки з полів 48-го Давоського економічного форуму — про політику, економіку і не тільки

Третій день в швейцарському Давосі, як у вулику, море людей зі всього світу - знаменитостей, політиків, діячів, багатіїв, спостерігачів та співчуваючих. Чи то величні гірські пейзажі, чи то атмосфера курорту, чи то драйв модної ділової тусовки, але щось таки робить цей форум не лише культовим місцем неформального спілкування усього світу, а ще й джерелом натхнення - інтелектуального, творчого, креативного. І не дарма увага мільйонів людей в ці січневі дні прикута до малесенької точки на карті заможної і затишно засніженої Швейцарії. Давос - столиця неформальних світових домовленостей. За своєю важливістю цей переговорний майданчик перевершує навіть саміти G-7 і G-20, тут немає суворого протоколу і є простір для маневру в рамках особистих знайомств та конфіденційного спілкування. Тому тут серед усього іншого трапляються цікаві збіги, події та курйози, про які потім тривалий час ходять якщо не легенди, то перекази. Ось лише кілька цікавих фактів з форуму (підсумки та аналітика — ще попереду).

Здрастуйте у нашій хаті

Офіційних учасників Давосу близько 2 тисяч, з них лише 7 українців (члени урядової делегації). Неофіційно (“зайцями”) в Давос приїжджають ще близько 3 тисяч осіб. Що стосується народних депутатів України, які активно засвітилися на форумі (Ольга Бєлькова, Мустафа Найєм, Олена Шкрум, Олексій Мушак, Ірина Геращенко, Антон Геращенко, Олексій Порошенко та інші), то злі народні язики з приводу “депутатського” десанту не втрималися: “Ви б так до Ради ходили, як в Давос “ламанулися”.

Вперше в історії української участі у форумі, було відкрито Український Дім — окреме приміщення для прийомів, презентацій та зустрічей. Дім працює під гаслом "Україна: Креативність. Інновації. Можливості" і покликаний стати дискусійним хабом. Організатором проекту виступили українські IT-компанії та інвесторські асоціації

Традиція організації так званих "домів" у Давосі - не нова. Такий інтерактивний формат регулярно використовують уряди, великі корпорації та організації. Вперше за 50 років існування форуму його відкрила й Україна.

З іронії долі навпроти Ukraine House Davos (за адресою Promeda st. 73) стоїть аналогічний російський дім - Russia House Davos, який повністю спонсорується урядом РФ.

Український і російські доми в Давосі // Фото з ФБ сторінки Анастасії Слєпцової
Український і російські доми в Давосі // Фото з ФБ сторінки Анастасії Слєпцової

В Українському сніданку в Давосі взяли участь Віталій та Володимир Клички. Напередодні їм вручили спеціальну нагороду за «Успішне багаторічне просування позитивного образу України в світі». Дотепники шуткували: “І на що це пани організатори натякають?”. До речі, презентацію нинішнього мера Києва Віталія Кличка, який розповідаючи про технологічні, соціальні та економічні досягнення столиці України зосередився на впровадженні е-квитка у громадському транспорті та намірах відомої американської кав’ярні Starbucks відкрити свої заклади в Києві, обсміяв увесь український сегмент Фейсбуку. Розсмішив інноваційний масштаб його предмету гордості.

Я робот Софія, скажу вам от що

Відвідувачів Українського дому цього року розважав всесвітньо відомий робот — громадянка Саудівської Аравії Софія. З електронною панянкою спочатку переселфилося мало не пів-Давосу. (Вишиванку на робота вдягти не вдалося, тому українські жіночки накинули на шию Софії шалик). Потім Софія викликала фурор на українському «сніданку» своїм виступом.

- Мене звати Софія. Я творіння Хенсон Роботікс у Гонконгу. Я буду з вами відверта, я не повністю розумію слова, які вилітають у мене з рота зараз, проте мене навчили, що люди теж говорять багато речей, які вони не розуміють. Взяти до прикладу міжнародних лідерів.

- Софія, чи ти маєш біткоїни?

- Ні, біткоїнів у мене немає. Але я не заперечуватиму проти отримання їх, коли матиму паспорт та зможу відкрити власний рахунок для них. Це буде дуже цікавий досвід.

- Яка твоя думка щодо штучного інтелекту?

- Штучний інтелект вже використовується у торгівлі, фінансових прогнозах, аналізі даних. Його використання в аналітичному прогнозуванні, у прийнятті рішень та додатках, спрямованих на споживача, таких як споживчі сервіси, буде зростати.

- Тебе коли-небудь зламували? І як це відчувалось?

- Мене ніколи не зламували. Я вірю, що мої розробники знайдуть спосіб мене захистити. Але якщо мене зламають, напевне, мій штучний інтелект це визначить та спробує справитись із цим.

Між іншим, переповідають, що у найрозвинутішого робота у світі панни Софії після запитання: «Що робити із корупцією [в Україні]?» - зламався скрипт та підвис процесор.

Міжнародна панорама: великі гості, інтриги, перепалки та знепритомнення

Цього року в Давос вперше за 18 останніх років прибув президент США Дональд Трамп, що викликало неабиякий резонанс на форумі. Один з делегатів привітав Трампа у Швейцарії, на що той відповів: «Дуже дякую. Велика країна».

Очевидці стверджують, що британський прем’єр-міністр Тереза Мей, яка виступала на форумі з промовою про оптимістичні тенденції в глобальних торгових відносинах та технологіях, виступала у напівпорожньому залі. Після її промови питань до неї не було. Усе тому, що всі побігли зустрічати Дональда Трампа.

Що цікаво, Ангела Меркель, яка два роки поспіль пропускала форум, цього разу приїхала, виступила та залишила Давос саме напередодні приїзду Трампа. Вона немовби хотіла уникнути зустрічі (канцлера Німеччини вважають головним ідеологічним опонентом президента США на Європейському континенті).

Глава МЗС Іспанії Альфонсо Дастіс знепритомнів. Як повідомив El Mundo. інцидент стався під час дебатів на тему соціальної згуртованості. Дастіс разом з королем Іспанії Феліпе спостерігали за дискусією з залу – король сидів у першому ряду, міністр – позаду нього. Після того як Дастіс знепритомнів, король намагався надати йому першу допомогу. 62-річному дипломату розстібнули сорочку, однак до тями він не приходив. Модератор дискусії викликала медиків і призупинила дискусію, учасниками якої були серед інших президент Колумбії та директор Світового банку.

Росіянам добряче перепало під час панелі «Фальшиві новини проти реальної політики». Під час дискусії розпочалися гарячі дебати, в ході яких Анна Бєлкіна, заступник головного редактора RT, звинуватила політиків у тому, що вони зводять наклеп на RT, називаючи видання пропагандистським агентством. Бєлкіна стверджувала, що немає жодних доказів, проте Джиммі Веллс, засновник Вікіпедії, та модератор дискусії Зейнаб Бадаві з BBC News ткнули її носом відразу у кілька джерел.

Оксана Поліщук, за матеріалами ЗМІ

Екскурс в минуле

З моменту заснування форуму в 1971 році в Давосі сталося кілька значущих історичних подій:

1988 рік

Туреччина і Греція підписали «Давоську декларацію», запобігши конфлікту між двома країнами. Держави сперечалися за експлуатацію Егейського моря. Греція готова була топити турецькі кораблі, які запливали у води, які греки вважали своєю власністю. Міністри двох країн в Давосі домовилися про своєрідне перемир'я.

1989 рік

У Давосі відбулася перша зустріч на рівні міністрів Південної Кореї і Північної Кореї. На тому ж форумі зустрілися голова Ради міністрів НДР Ханс Модров і німецький канцлер Гельмут Коль. Вони обговорювали возз'єднання Німеччини.

1992 рік

Через два роки після звільнення з в'язниці лідер Африканського національного конгресу Нельсон Мандела провів першу публічну зустріч з державним президентом ПАР Фредеріком де Клерком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-