Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Коли в ПАРЄ, як привид, блукає ідея повернення російської делегації...

Коли в ПАРЄ, як привид, блукає ідея повернення російської делегації...

Блоги
Укрінформ
Гості-росіяни заявили, що не збираються виконувати жодних резолюцій Асамблеї. Попри це, їм створювали комфортні умови для дебатів

В умовах, коли в ПАРЄ, як привид, блукає ідея повернення російської делегації, ми повинні використовувати всі шанси нагадувати європейським колегам, що в такому випадку вони розділять відповідальність за ті фундаментальні порушення прав людини, які демонструє РФ.

У своєму виступі під час обговорення в ПАРЄ рапорту про захист і підтримку регіональних мов і національних меншин, нагадала присутнім про систематичні порушення прав нацменшин з боку РФ. Нагадала, що в окупованому Криму закриті всі українські і кримськотатарські школи й ЗМІ. Що в РФ проживає багатомільйонна українська діаспора, але там немає жодного українського медіа, знищено український культурний центр і бібліотеку, не існує жодної української школи, садочка, класу чи групи. Це неповага не лише до Мовної хартії, але й до всіх фундаментальних принципів РЄ.

В той же час в Україні працюють десятки шкіл з угорською, польською, грецькою, румунською, російською мовами викладання. Нагадала про позитивний вердикт Венеціанської комісії щодо нового українського закону про середню освіту. Розповіла про візити послів країн-членів ЄС в ці школи і заяву за підсумками відвідин, що діти нацменшин мають в Україні всі права і можливості вивчати материнську мову. Закликала всі інші країни-сусіди так само дотримуватися правил РЄ і створювати відповідні можливості для розвитку мов нацменшин, в т.ч. для української мови в тих країнах, де є велика українська діаспора.

*   *   *
Росіяни не збираються виконувати жодних резолюцій Асамблеї

Оперативненько. Перший ед-хок комітет в ПАРЄ. Й вже примчали запрошені росіяни. За ними сонм ТБ-камер і кишеньковий Аграмонт, який також примчав на комітет. Росіяни з ходу заявили журналістам, що не збираються виконувати жодних резолюцій Асамблеї. Поводяться нахабно і самовпевнено. Українська делегація готується до дебатів.

Р. S. Вони таки бояться великої присутності українців. Примчали представники секретаріату ПАРЄ, що мовляв, від делегаціі можна тільки одного представника й попросили, аби залишився тільки голова делегаціі Ар'єв.

*   *   *

Гостям-росіянам створюють комфортні умови для дебатів

Перший ед-хок комітет проходить за зачиненими дверима. Викликали навіть додаткову охорону. Гостям-росіянам створюють комфортні умови для дебатів. Концентрація української делегації й велика наша присутність некомфортні: під приводом, що це закрите засідання (закрите для членів ПАРЄ – це цікаво, бо ж добрі справи не робляться за закритими дверима, чи не так?). Залишився тільки наш Володя Ар‘єв. Побажаємо йому удачі, він зараз має тримати удар у тому залі, де стільки людей налаштовані закрити очі на окупацію і анексію, на насильство і вбивства – заради внесків...

*   *   *

Дякую Марії Іоновій, іншим українським колегам за іх виступи в ПАРЄ під час обговорення рапорту про гуманітарні наслідки війни на Донбасі. Марії і колегам вдалося донести залі детальну і повну інормацію про безпекову і гуманітарну ситуацію, про недопуск гуманітарних місій, катування, насильство, сексуальні злочини, тортури на окупованих Росією територіях, про систематичне порушення прав людини на Донбасі й у Криму. На жаль, електронна система запису поставила мене в хвіст списку, тому я не змогла виступити на цих дебатах, хоч підготувала грунтовну доповідь про заручників, пережиті ними тортури і примусову працю. Про тих заручників і політв'язнів Кремля, які чекають звільнення, й лише від воді Кремля і Путіна залежить, коли вони будуть на свободі.

А ще я дякую доповідачу Егідмунду Варейкісу за доповідь, за враховані наші поправки і всю інформацію від нас, яку він врахував в цій важливій доповіді.

До речі, в резолюціі вперше згадується й проголосований минулого тижня ВР закон про реінтеграцію як такий, який фіксує правду - що сьогодні Донбас окупований РФ, що РФ є країною-агресором. Це поправка украінської делегації.

Також були прийняті всі інші наші поправки, які стосуються вимоги негайного звільнення заручників, неприпустимості порушення іх прав.

Також пройшла наша поправка з вимогою, що РФ має виконувати всі попередні резолюції, які стосуються Криму і Донбасу. Символічно, що в день, коли в ПАРЄ лазили російські емісари, в нашій резолюції зафіксована вимога до РФ виконати всі попередні резолюції по правам людини в Криму і на Донбасі, по неприйнятності анексії і окупації. ПАРЄ прийняла резолюцію про гуманітарні наслідки війни на Донбасі.

*   *   *

Підсумовуючи день. Наша делегація - молодці. По-перше, резолюція про підтримку мов регіональних меншин прийнята без згадок про Україну, нам вдалося донести залі спекулятивність заяв деяких політиків сусідніх країн щодо закону про освіту. По-друге, з усіма нашими поправками прийнята резолюція про гуманітарні наслідки війни в Україні, яка ще раз нагадує про відповідальність РФ за гуманітарну катастрофу і системні порушення прав людини в Криму і на Донбасі.

Так, сьогодні кулуарами ПАРЄ блукали два емісари Держдуми, поводили себе нахабно з журналістами, але на комітеті ед-хок кавалерійського наступу не вийшло, бліц не пройшов.

Всі колеги мали чудові виступи в залі ПАРЄ. Ми чітко стоїмо на позиції - якщо делегація РФ повернеться в ПАРЄ без передумов і виконання резолюцій, значить, європейські колеги мають розділити відповідальність за порушення Росією фундаментальних прав людини, за тортури і насильство. Це неприємно чути європейцям, але це дієво. Це буде політично важкий рік, але ми не здамося без бою.

Ірина Геращенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-