Помер легендарний французький шеф-кухар Поль Бокюз - 21.01.2018 22:30 — Новини Укрінформ
Помер легендарний французький шеф-кухар Поль Бокюз

Помер легендарний французький шеф-кухар Поль Бокюз

968
Ukrinform
Помер легендарний французький шеф-кухар і ресторатор, основоположник «нової кухні» Поль Бокюз.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Франції, колишній мер Ліона Жерар Коллон, передає RFI.

За словами одного з близьких сім'ї, Поль Бокюз помер у селищі Коллонж-о-Мон-д'Ор під Ліоном — у будинку, де він народився і де знаходиться його знаменитий тризірковий ресторан. 

91-річний шеф-кухар страждав на хворобу Паркінсона.

Президент Франції Емманюель Макрон у зв'язку зі смертю легендарного шеф-кухаря написав, що «французька кухня втратила міфічну фігуру, яка її глибинно трансформувала». 

Бокюза називають «римським папою» французької кухні. Він народився в сім'ї потомствених кулінарів, які вели справу ще з XVII століття, і став одним з основоположників «нової кухні» («nouvelle cuisine»), в якій використовується менше жирів, ніж в традиційній, і особлива увага приділяється свіжості та якості інгредієнтів.

Бокюз був яскравою особистістю і першим з кухарів почав з'являтися на телеекранах, завдяки йому кухарі перестали бути обслуговуючим персоналом і стали медійними фігурами, "зірками". 

Крім того, Бокюз багато зробив для розвитку ресторанної справи, в 1987 році організував конкурс «Золотий Бокюз», який називають «гастрономічним Оскаром». Останній конкурс відбувся в 2017 році.

З 1965 року Поль Бокюз зберігав за собою три мішленівські зірки. У 1975 році його нагородили орденом Почесного Легіону. Тоді він створив свій знаменитий суп з чорними трюфелями, названий за ініціалами президента Валері Жіскара д'Естена — VGE. Це єдина страва, яку винайшов Бокюз: шеф вважав створення нових страв абсолютно неважливим, проте довів до досконалості, наприклад, свої рідні ліонські страви.

У 1989 році знаменитий французький ресторанний гід Gault et Millau назвав Бокюза шеф-кухарем століття. У 2011 році шеф-кухарем століття його визнав Кулінарний інститут Америки (CIA).

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-
*/ ?>