У США офіційно настав урядовий

У США офіційно настав урядовий "шатдаун"

Укрінформ
Станом на дванадцяту ночі з 19-го на 20 січня верхня палата американського Конгресу не дійшла згоди, щоб затвердити під час голосування законопроект про тимчасове фінансування уряду США.

Таким чином, у Сполучених Штатах офіційно зупинилося фінансування державних установ, що також називають урядовим "шатдауном", передає власний кореспондент Укрінформу.

Під час голосування в ніч на 20 січня Сенат США не досяг необхідних 60-ти голосів для того, щоб прийняти законопроект. Республіканці, які мають незначну більшість у верхній палаті Конгресу, спромоглися зібрати лише 50 голосів (проти висловилися 49 законодавців). 

Демократи зайняли категоричну позицію, яка полягає в тому, що адміністрація США має продовжити ряд програм у бюджеті на 2018 рік. Передусім, йдеться про так звану програму DACA, яка дозволяє залишатися в США особам, які в неповнолітньому віці прибули в Америку нелегальним шляхом. 

Ситуацію не врятувала навіть зустріч у другій половині п'ятниці президента США Дональда Трампа з лідером демократів у Сенаті Чаком Шумером. Як зазначив сенатор Шумер після переговорів з главою Білого дому, по деяких питаннях було досягнуто прогресу, втім розбіжності залишаються.

Читайте також: Уряду США загрожує "шатдаун" вже цієї ночі

Урядовий "шатдаун" означає, фактично, припинення функціонування державних установ США. Навіть, якщо він триватиме кілька днів, це загрожує мільярдними втратами для національної економіки. Сполучені Штати вже мали такий досвід, зокрема, в 2013 році.

Станом на початок першої ночі суботи сенатори залишилися в залі засідань. Після провального голосування з промовами виступили лідери Республіканської й Демократичної партій у Сенаті США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-