Маккейн пояснив Трампу, чим загрожує світу його протистояння зі ЗМІ

Маккейн пояснив Трампу, чим загрожує світу його протистояння зі ЗМІ

Укрінформ
Американський сенатор-республіканець Джон Маккейн у відкритій публікації роз'яснив президентові Дональду Трампу, чим загрожує для вільного світу демократії його протистояння зі ЗМІ та звинувачення незручних медіа у створенні "фейкових новин".

Статтю Маккейна розмістило видання The Washington Post.

"Рейган (Рональд Рейган, американський президент з 1981 по 1989 рр. – ред.) визнав, що його слова як лідера вільного світу несли величезну вагу, і він використовував їх, щоб надихнути на безпрецедентне поширення демократії в усьому світі. Президент Трамп, схоже, не розуміє, що його риторика та дії мають таку саму силу. Він погрожує й надалі дискредитувати вільну пресу шляхом запровадження "премій фейкових новин" для журналістів та інформаційних видань, з публікаціями яких він не згоден", - написав сенатор.

У цьому зв'язку він підкреслив, що за висловами Трампа "уважно спостерігають зарубіжні лідери, які вже використовують його слова як прикриття для замовчування та утисків одного з ключових стовпів демократії".

Читайте також: Трамп знову пішов війною на CNN

За даними Комітету захисту журналістів, 2017 рік був одним із найнебезпечніших років для людей цієї професії, зауважив Маккейн. Організація зафіксувала 262 випадки затримання журналістів, пов'язане з їх роботою. Репортери по всьому світу стикаються із залякуванням, погрозами насильством, домаганнями, переслідуваннями, а іноді й смертю, оскільки уряди вдаються до жорстокої цензури, щоб замовчати правду.

"Й хоча чиновники адміністрації (Трампа – ред.) часто засуджують насильство над журналістами за кордоном, сам Трамп продовжує безжальні напади на чесність американських журналістів та інформаційних видань. Це забезпечило прикриття для репресивних режимів, які наслідують цей приклад", - наголосив Маккейн.

Він пояснив, що фраза "фейкові новини", яка набула легітимності з вуст президента США, "використовується автократами для того, щоб змусити замовкнути журналістів, підірвати позиції політичних опонентів, перешкодити контролю з боку ЗМІ та ввести в оману громадян".

Законодавець підкреслив, що, зрештою, свобода інформації має вирішальне значення для досягнення демократії. "Ми стаємо кращими, більш міцними та ефективними суспільствами з поінформованою та зацікавленою громадськістю, яка підштовхує творців політики до кращого представлення не лише наших інтересів, а й наших цінностей... Тільки правда й прозорість можуть гарантувати свободу", - підкреслив сенатор Джон Маккейн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-