Із розслідуванням Смоленської катастрофи треба поквапитися - Мацеревич

Із розслідуванням Смоленської катастрофи треба поквапитися - Мацеревич

Укрінформ
Причини Смоленської трагедії потрібно якомога швидше з'ясувати і назвати винуватців, навіть якщо вони будуть поза зоною впливу польської системи правосуддя.   

На цьому наголосив екс-міністр національної оборони Польщі, новопризначений голова підкомісії з розслідування причин Смоленської катастрофи Антоній Мацеревич, інформує католицьке радіо Maryja

“Нам не можна допустити того, щоб за цей злочин ніхто не відповів, щоб народ не дізнався: хто відповідає (за злочин) і щоб цих винуватців, навіть якщо польська система правосуддя не може їх притягнути до відповідальності, не було названо і не показано цілому світові”, - заявив Мацеревич.

Він підкреслив, що без з'ясування причини трагедії і встановлення її винуватців Польща ніколи не буде повністю безпечною і незалежною.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Мацеревича призначено головою урядової підкомісії з розслідування причин Смоленської катастрофи. Пізніше стало відомо, що він виконуватиме цю функцію на громадських засадах. Екс-міністр готуватиме звіт щодо причин катастрофи, який буде представлено у квітні, у восьму річницю Смоленської катастрофи.

Мацеревича та ще кількох міністрів було звільнено з посад 9 січня. Його замінив колишній глава МВС Маріуш Блащак.

Урядова підкомісія з розслідування причин катастрофи, яка діє при Міноборони Польщі, відновила Смоленське слідство навесні 2016 року. Однією з основних версій катастрофи вона розглядає вибух на борту літака ще перед його зіткненням із землею. На цьому тижні члени комісії повідомили, що причиною катастрофи стало не зіткнення з березою, а серія вибухів у крилі, слоті та в центроплані літака, що підтвердив аналіз механізму удару дверей об землю. Ці твердження ляжуть в основу технічного рапорту з причин Смоленської катастрофи, який буде оприлюднено до чергової річниці катастрофи. ї

Читайте також: Смоленська катастрофа: крило літака знищив вибух зсередини - розслідування

Попередня польська урядова комісія, яка оприлюднила свій світ в 2011 році, основною причиною авіакатастрофи назвала помилки польських пілотів.

10 квітня 2010 року неподалік летовища "Сєвєрний", що поблизу Смоленська, розбився літак Ту-154 з президентом Польщі Лехом Качинським і високопосадовцями на борту. У катастрофі загинуло 96 осіб. Польська делегація прямувала на заходи з нагоди 70-ї річниці Катинського злочину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-