Британія відмовила Ассанжу в дипломатичному статусі

Британія відмовила Ассанжу в дипломатичному статусі

Укрінформ
МЗС Великої Британії відхилило запит з боку уряду Еквадору про надання дипломатичного статусу засновнику WikiLeaks Джуліану Ассанжу.

Про це повідомляє The Guardian.

"Уряд Еквадору нещодавно просив дипломатичний статус для пана Ассанжа тут, у Великій Британії. Британія не задовольнила цього прохання, і ми не ведемо переговори з Еквадором з цього питання. Еквадор знає, що шлях вирішення цієї проблеми полягає в тому, щоб Джуліан Ассанж залишив посольство, щоб постати перед судом", - заявив речник МЗС Британії.

У разі надання дипломатичного статусу Ассанж міг би отримати певну недоторканність і зміг би залишити як посольство Еквадору, так і Велику Британію, не ризикуючи бути заарештованим за порушення колишніх умов звільнення під заставу.

Раніше повідомлялося, що Ассанж у середу, 10 січня, отримав посвідчення особи Еквадору - країни, в чиєму посольстві в Лондоні він проживає.

Джуліан Ассанж - австралійський журналіст, який заснував у 2006 році організацію WikiLeaks, на її сайті розміщені секретні документи і матеріали, які викривають різних світових лідерів.

Читайте також: Засновник Wikileaks Ассанж став громадянином Еквадору

У 2010 році шведські правоохоронні органи звинуватили Ассанжа в сексуальних домаганнях і згвалтуванні та звернулися до Великої Британії з вимогою про екстрадицію. У 2012 році британський суд постановив заарештувати і видати Ассанжа Стокгольму. Тоді творець WikiLeaks сховався в посольстві Еквадору в Лондоні, отримав притулок і не залишав його територію протягом останніх п'яти років.

Сам Ассанж вважає, що Швеція має намір видати його США, де йому загрожує довічне ув'язнення за публікацію WikiLeaks секретних документів.

Фото: Dominic Lipinski/PA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-