WikiLeaks

WikiLeaks "злила" у мережу скандальну книгу про Трампа

Укрінформ
Організація WikiLeaks виклала у вільний доступ книгу журналіста Майкла Волффа "Вогонь і лють: у Білому домі Трампа", за що її можуть звинуватити у порушенні авторських прав.

Про це повідомляє Chicago Tribune

"Книга в твердій обкладинці, яка коштує 18 доларів на Amazon, раптово опинилася у вільному доступі на сторінці WikiLeaks у Twitter", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, організація опублікувала лінк на книгу "Вогонь і лють: у Білому домі Трампа" у форматі PDF, збережену на Google-диску. У цьому зв'язку WikiLeaks можуть притягнути до відповідальності за порушення авторських прав.

Читайте також: Реакція на "Вогонь і лють": Трамп назвав себе "стабільним генієм"

"Якщо я завантажую неавторизовану копію книги на веб-сайті і поширюю це посилання, то це є прямим порушенням авторських прав. З іншого боку, якщо хтось інший завантажує якийсь файл, порушуючи авторські права, і я просто ділюсь твітом, то навряд чи це буде прямим порушенням", - зазначив професор юридичного університету штату Пенсильванія Шіам Балганеш, який спеціалізується на законодавстві у сфері авторського права та інтелектуальної власності. 

В останньому випадку, за його словами, відповідальність лягає на того, хто опублікував файл і завантажив його.

Юрист припускає, що книжку могла завантажити третя сторона, а WikiLeaks - поділитися посиланням. За його словами, лише посилання на несанкціонований вміст не є прямим порушенням авторських прав. Проте це не означає, що WikiLeaks не можна притягнути до відповідальності, переконані експерти. 

Наразі збитки від публікації книги у вільному доступі оцінюють у понад 150 тисяч доларів.

Книга "Вогонь і лють: у коридорах Білого дому Трампа" (Fire and Fury: Inside the Trump White House) написана на основі 200 інтерв'ю. У ній серед іншого наводяться інтерв'ю колишнього головного стратега Білого дому Стіва Беннона, який зробив безліч неприємних для Трампа заяв. Наприклад, він назвав "зрадою" зустріч між сином Трампа і групою росіян напередодні президентських виборів 2016 року, яку у рамках розслідування про можливе втручання Росії в американські вибори зараз вивчає спеціальний прокурор Роберт Мюллер.

У книзі Вольфа наводяться сенсаційні заяви, зокрема про те, що команда Трампа була шокована і налякана, коли з'ясувалося, що він переміг; його дружина Меланія в ніч підрахунку голосів ридала - "і не від щастя"; Трамп був злий, що головні знаменитості проігнорували його інавгурацію; потрапивши в Білий дім, президент вирішив, що він його дратує і навіть трохи лякає; Іванка Трамп глузувала зі стилю зачіски батька і часто розповідала друзям, як він цього добивається.

Прес-секретар Білого дому Сара Сандерс назвала книгу "брудною таблоїдною вигадкою", наповненою брехливою і недостовірною інформацією, отриманою у людей, що не мають доступу до президента або впливу в Білому домі.

Адвокати Трампа в офіційному повідомленні стверджують, що розглядають можливість звернення до суду з позовом про наклеп.

Фото: Reuters

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-