У Берліні розпочалися переговори з формування коаліції

У Берліні розпочалися переговори з формування коаліції

Укрінформ
У Берліні в неділю почалися переговори щодо формування урядової коаліції між Християнсько-демократичним союзом, Християнсько-соціальним союзом і Соціал-демократичною партією Німеччини.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

«Я вірю, що це вдасться», - заявила голова ХДС Ангела Меркель перед початком переговорів, які проходять в штаб-квартирі СДПН, Willy-Brandt-Haus.

Вона зазначила, що проведена хороша підготовка до консультацій. За словами Меркель, завдання політиків - забезпечити умови, щоб протягом п'яти-десяти років жити в процвітанні і демократії.

Лідер СДПН Мартін Шульц запевнив, що його партія не має наміру позначати «червоні лінії» на переговорах, але їх результати прогнозувати не став.

Глава ХСС Хорст Зеєхофер пообіцяв постаратися «довести справи до хорошого кінця».

Читайте також: Чавушоглу закликав Німеччину до прориву крізь "поточну ескалацію криз"

Чи вдасться партіям повторити Велику коаліцію, яка керувала країною попередні 4 роки, поки невідомо. Нагадаємо, що відразу після виборів 24 вересня соціал-демократи категорично відмовилися входити в уряд з консерваторами, однак після провалу переговорів з лібералами і Зеленими змушені були піддатися на вмовляння президента ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра.

Зондувальні переговори будуть короткими - до 12 січня. Якщо результат їх буде позитивний, почнуться переговори по суті, включаючи розподіл портфелів. У будь-якому разі, уряд зможе бути сформовано не раніше Великодня.

Самі німецькі виборці дедалі менше підтримують ідею Великої коаліції. Згідно з даними опитування громадської думки Deutschlandtrend, оприлюдненого на минулому тижні, «дуже хорошою» вважають ідею формування коаліції в складі ХДС/ХСС/СДПН лише 45% респондентів, що на 16% менше, ніж під час попереднього опитування. «Не дуже гарною чи поганою» її знаходять 52%, тобто на 17% більше. Ідею ж проведенні нових виборів підтримують 54% опитаних.

Водночас створення уряду меншості, чого категорично не хоче канцлер Меркель, схвалюють 42% респондентів.

Щодо її кандидатури, то четвертий термін Меркель на посту глави уряду ФРН «дуже хорошим і хорошим» назвали 53% опитаних, що на 2 відсоткові пункти менше, ніж за підсумками грудневого опитування. Проти висловилися 45%. При цьому 67% учасників опитування вважають, що канцлер уже не є тим політиком, яким була раніше.

Якби нові вибори відбулися зараз, блок ХДС/ХСС отримав би 33% голосів (тобто на 1% більше), СДПН залишається при своїх 21%, правопопулістська «Альтернатива для Німеччини» - 13%, Союз 90/Зелені - 11 %, Вільна демократична партія і Ліва партія - по 9%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-