Протести в Ірані: ЗМІ повідомляють про масові арешти демонстрантів

Протести в Ірані: ЗМІ повідомляють про масові арешти демонстрантів

Укрінформ
Під час безладів у центральноіранському місті Неджефабаді з рушниці був застрелений представник Корпусу вартових Ісламської революції.

Інцидент стався у ніч на вівторок, інформує DW

Раніше повідомлялося про застреленого поліцейського, однак потім державне телебачення країни уточнило дані. За попередніми даними, "вартового революції" застрелили з мисливської рушниці. Внаслідок інциденту поранення отримало ще троє співробітників сил безпеки, зазначається в повідомленні державного іранського телебачення, на яке посилається інформагенція AFP.

Таким чином кількість жертв під час протестів в Ірані зросла до 13. президент Хасан Роухані тим часом заявив, що учасники акцій протесту представляють "невеличку меншість" країни.

Також стало відомо, згідно з повідомленнями багатьох ЗМІ, що в столиці країни Тегерані знову було затримано багатьох осіб. Попри це з настанням темряви чимало демонстрантів стали пересуватися вулицями міста невеличкими групками, вигукуючи антиурядові гасла.

На тлі зростання ескалації західні політики звернулися до керівництва Ірану з закликом вберегти демократію та свободу й проводити діалог. За словами речниці верховної представниці ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріки Могеріні, Брюссель закликає Тегеран гарантувати право громадян на "мирні демонстрації та свободу думки". Міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон так само наполіг на необхідності "дебатів" щодо вимог демонстрантів. Голова британського МЗС наголосив, що самі вимоги учасників акцій протесту "легітимні та важливі".

Читайте також: Трамп пообіцяв реакцію на протести в Ірані

Із закликом поважати свободу зібрань звернувся до уряду в Тегерані й міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель. Очільник німецького МЗС наголосив на праві іранців "збиратися та мирно висловлювати свою думку".

Як повідомлялося, заворушення розпочалися в низці іранських міст 28 грудня. Спочатку вони були спрямовані проти економічної політики Тегерана і зростання цін, потім учасники акцій почали висловлювати пряме невдоволення урядом країни.

Фото: Reuters

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-