Нова стратегія Трампа: Чи бути дружбі з Кремлем?

Нова стратегія Трампа: Чи бути дружбі з Кремлем?

Аналітика
Укрінформ
Главі Білого дому стає дедалі складніше йти всупереч основному антиросійському мейнстріму

Президент США Дональд Трамп обрав останній робочий понеділок року, щоб презентувати нову Стратегію національної безпеки країни, до якої він "особисто доклав руку". Документ узагальнив усі сучасні геополітичні загрози, а також гасла президентської кампанії Трампа, які він намагався реалізувати після інавгурації. Але щонайменше в одному з цих гасел відбулися кардинальні зміни – там, де йшлося про дружбу з Кремлем. Щодо цього напрямку нова стратегія США містить чіткі застереження: Росія – противник, якому треба протистояти разом із союзниками. Тим не менше, судячи з виступу самого Трампа, схоже, він має дещо іншу думку.

РОСІЯ-ВОРОГ

Один із основних меседжів нової Стратегії національної безпеки США – це констатація факту, що світ входить у нову фазу конкурентного протистояння, а також чітке визначення Росії й Китаю противниками США. В принципі, РФ уже давно фігурує в стратегічній політиці Сполучених Штатів саме у такому статусі. У тому числі, в період президентства Трампа, й не тільки з боку демократів, які вказують на втручання Москви у вибори та можливу змову Трампа з Кремлем. Таку позицію займають і республіканці. Варто лише згадати майже одностайну підтримку Конгресом у липні 2017 року Акту протидії противникам Америки, який передбачає нову хвилю санкцій проти Росії, Іраку і КНДР. І вже в ньому РФ чітко визначена як противник.

Однак, підтвердження цієї тези в новій Стратегії нацбезпеки, а також частково у промові самого Трампа засвідчило, що радники американського президента доклали величезних зусиль, аби переконати його відмовитись від дружби з нинішнім кремлівським керівництвом. Отже, слово "Росія" в презентованому документі згадується 25 разів на 68 сторінках, головним чином, у негативному контексті, й переважно – разом із Китаєм.

"Китай і Росія кидають виклик американській могутності, впливу та інтересам, намагаючись зруйнувати безпеку та процвітання Америки, – наголошується в стратегії. – Вони намагаються обмежити вільну економіку, зробити її менш справедливою, а також посилити свою військову міць і отримати контроль над інформацією та даними для придушення власного суспільства й розширення свого впливу".

При цьому, Росія і Китай ставляться в один ряд з іншими противниками США – КНДР й Іраном. Останні, як підкреслюється в документі, "налаштовані на дестабілізацію регіонів, загрожують американцям та союзникам США й жорстоко поводяться з власним народом". Серед інших викликів також зазначаються транснаціональні загрози з боку терористів і міжнародних злочинних організацій. І хоча ці ризики відрізняються за своєю природою та масштабами, зауважили в Білому домі, вони протиставляють тих, хто цінує людську гідність і свободу, з тими, хто пригнічує народи.

Фото: Max Avdeev for BuzzFeed News
Фото: Max Avdeev for BuzzFeed News

АГРЕСІЯ РФ ПРОТИ УКРАЇНИ ТА ГРУЗІЇ

У новій стратегії Росії дісталося також за спроби інформаційного впливу й пропаганди. "Сьогодні такі суб'єкти, як Росія, використовують інформаційні інструменти, намагаючись підірвати легітимність демократій", – наголошується в тексті. При цьому підкреслюється, що державні й приватні сектори, а також прості громадяни "повинні визнати це й працювати разом, щоб захистити наш (американський – ред.) спосіб життя".

Стратегія Трампа згадує і про збройну агресію Росії в Східній Європі. Хоча загроза радянського комунізму вже зникла, перед Америкою постають нові виклики в цій частині світу, зазначається у документі.  "Росія використовує руйнівні заходи, щоб послабити довіру Америки до Європи, підірвати трансатлантичну єдність, а також послабити європейські інституції й уряди. Своїм вторгненням у Грузію й Україну Росія продемонструвала прагнення порушувати суверенітети держав у регіоні. Росія продовжує залякувати  своїх сусідів загрозливою поведінкою, такою як демонстрація ядерної сили та нарощування наступальних можливостей", – підкреслюється в одному з розділів.

Крім того, звертається увага за нарощування ракетного потенціалу й іншого сучасного озброєння РФ та іншими країнами-противниками США. Це "може поставити під загрозу життєво важливу інфраструктуру США й американську архітектуру управління та контролю", зазначається у документі. Згадується також про намагання Москви посилити своїх радикальних союзників на Кубі та у Венесуелі, як у часи "холодної війни".

Через це, наголошується в документі, Сполучені Штати "поглиблюватимуть співпрацю з європейськими союзниками та партнерами, щоб протистояти силам, які загрожують підірвати спільні цінності, інтереси безпеки та спільне бачення". Сполучені Штати і Європа "працюватимуть разом", щоб протистояти підривним зусиллям та агресії з боку Росії.

Фото: AFP
Фото: AFP

ТРАМП ПРО ПУТІНА

Враховуючи відверто войовничу риторику по відношенню до РФ у новій стратегії США, все ж цікаво співставити її з промовою самого президента Трампа в понеділок, коли він представляв документ американцям.

Глава Білого дому дійсно назвав Росію (разом з Китаєм) суперниками, які прагнуть кинути виклик американському впливу, цінностям та добробуту. Але далі, зі слів Трампа, виглядало так, ніби Сполученим Штатам доведеться рахуватися з наявністю таких потужних гравців, що вимагає налагодження з ними партнерських відносин.

"Ми будемо намагатися збудувати тісне партнерство з цими та іншими країнами, але у такий спосіб, щоб завжди захищати наші національні інтереси", – зазначив глава Білого дому.

І тут він згадав про особисті контакти з Путіним, навівши, позитивний приклад. "Учора я отримав телефонний дзвінок від президента Росії Володимира Путіна, який подякував нашій країні за розвіддані, якими наше ЦРУ поділилося з ними відносно планів терористів вчинити великий теракт у Санкт-Петербургу", – зазначив Трамп. Він підкреслив, що це дозволило росіянам затримати терористів ще до того, як все могло статися, без людських втрат. Тож, зауважив Трамп, саме так і повинна відбуватися взаємодія, "саме так і треба працювати".

Залишається тільки незрозумілим, що могло підказати ЦРУ росіянам стосовно терактів у країні, де сили, які забезпечують контррозвідувальний, поліцейський і антитерористичний режими, вже давно перевищили свої повноваження, знехтувавши навіть базовими правами і свободами громадян.

На цьому згадування Трампом Росії у його 30-хвилинному виступі завершилося. Він не згадав ані про збройну агресію Кремля в Європі, ані про втручання у вибори та наступ на демократію на Заході. Через це, після промови президента інформаційний простір США "заштормило", і стали виникати запитання, а чи дійсно Трамп читав всі 68 сторінок нової стратегії, яку він підписав, і яка констатує куди серйознішу позицію щодо Російської Федерації.

Відчутна різниця між положеннями нової Стратегії нацбезпеки США, викладеної на папері, та озвученими тезами самого президента, зокрема, щодо Росії, наводять на одну думку. Схоже, в Білому домі продовжує зберігатися відсутність унісону між тим, яку політику відносно Москви формує апарат з питань нацбезпеки Білого дому, й тим, що уявляє собі сам Трамп. Однак, затверджений документ, який визначає жорстку та об'єднану із союзниками позицію по відношенню до РФ, має набагато більшу юридичну вагу, ніж словесні заяви президента з трибуни. Схоже тенденція, де залишається все менше місця дружбі з Кремлем для нинішньої адміністрації у Вашингтоні, посилюється. Принаймні, главі Білого дому стає дедалі складніше йти всупереч основному антиросійському мейнстріму, який все ж переважає у Сполучених Штатах Америки.

Ярослав Довгопол, Вашингтон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-