Все заради свята: різдвяна ялинка прикрасила Страсбург із третьої спроби

Все заради свята: різдвяна ялинка прикрасила Страсбург із третьої спроби

Укрінформ
Історія зі встановлення ялинки-страсбуржанки стала ледь не зразком наполегливості та винахідливості

Тим, хто нарікає на відсутність гілок на новорічній ялинці в Києві, варто звернути увагу на «кучерявість» головної ялинки у різдвяній столиці Європи – Страсбурзі, зокрема до того як вправні майстри зробили їй «пластику» і «нарощування». І вдалося це не з першого, і навіть не з другого разу. 

СТОЛИЦІ РІЗДВА – НАЙКРАЩУ ЯЛИНКУ

Перше, що слід відзначити про Різдво у Страсбурзі – тут до нього готуються дуже ретельно, заздалегідь і мають багато традицій, порушення яких щастя у новому році точно не принесе. Одна з цих дуже давніх традицій – жива, величезна і дуже пухнаста ялинка в центрі міста, вогники на якій урочисто запалюють ще в листопаді. Оскільки Страсбург вважається європейською столицею Різдва (ярмарок, гуляння до свята тут відбуваються вже півтисячі років), то до вибору «зеленої красуні» ставляться дуже відповідально і про жоден муляж, штучність чи складні конструкції з менших дерев мова навіть не йде. В місті, де екологи стають на захист кожного деревця, де ледь не щотижня проходять мітинги проти проведення дослідів на тваринах, досить дивно виглядає відсутність реакції на те, що цього року в місто по черзі прибували три різдвяні дерева, – й лиш останнє змогло зайняти своє почесне місце. 

180 РОКІВ – НАВІТЬ ДЛЯ ПИХТИ ЗАБАГАТО

Ялинкова «епопея» у Страсбурзі розпочалася ще наприкінці жовтня (хоча дерево придивилися ще на початку місяця). Місцеві ЗМІ зранку до ночі демонстрували в новинах сюжет про те, як працівники лісогосподарства, розміщеного на 100-кілометровій відстані від міста, вибирали дерево. Завзяті лісоруби вказували на старезні та величезні дерева, пояснюючи, що деякі з них вже час зрубати і для профілактики, і через поважний вік, і через зменшення «життєвих сил». Чи обирали різдвяне дерево з тих, що підлягають профілактиці, достеменно невідомо. Але, напевно, сюжети такого змісту і частота їх появи на ТВ, були ефективно спрямовані якраз на пильних екологів, – серйозних протестів у цьому році озвучено не було. «Лотерею» прикраситися новорічними вогнями та привселюдно «завершити свій вік» першою виграла 180-річна пихта. 

Фото: France3
Фото: France3

В сюжеті її підіймають краном, акуратно кладуть на тягач, закріплюють, після чого символ Різдва урочисто вирушає в дорогу. В місті ж комунальні служби огороджують місце, де стоятиме дерево – спеціальна яма, яку заливають бетоном, аби краще закріпити дерево і уникнути його падіння. Заходи з укріплення дерева були в минулому посилені, оскільки час від часу ялинки хилилися (у Страсбурзі взимку досить вітряно) і одного разу дерево навіть падало (але про цей випадок воліють не згадувати). Так от. Перша ялинка, вірніше пихта, до міста не доїхала – вона тріснула дорогою. Як утилізували цінний вантаж – не повідомляли, лиш запевнили, що негайно знайдуть інше, більш міцне дерево, і термінів початку святкування буде дотримано. 

ТРЕТЯ СПРОБА: ПЕРЕМОГА ВАРТІСТЮ 50 ТИСЯЧ ЄВРО

Через кілька днів телеканали демонстрували ролики, як вправні лісоруби обирають ялинку.... щоправда, цього разу частина «для екологів» була дуже скорочена. І коли 30 жовтня красуню привезли та встановили, мешканці поспішили помилуватися нею та порадіти – свято наближається. На тягачі дерево виглядало великим та пухнастим. У мерії з гордістю оголосили «зіркові параметри»: висота – 30 метрів, вага – 9 тонн, вік – 95 років. Коли ж дерево встановили, то воно виглядало вже не таким пухнастим і розлогим. 

Фото: DNA.fr
Фото: DNA.fr
Фото: DNA.fr
Фото: DNA.fr

Для такого прихильного віку ялинка ще дуже навіть кучерява, жартували тоді працівники компанії, яка вже не перший рік займається інсталяцією та деінсталяцією одного з головних символів Різдва.

«Вогні на цій ялинці запалають 24 листопада, а до того часу маємо її трохи підчепурити. Додамо гілок, закріпимо все надійно, а тоді вже почнемо прикрашати вогниками та іграшками», - розповів Укрінформу один із працівників.

Так і зробили. Дерево закріпили, залили бетоном, почали чепурити. З кожним днем ялинка ставала більш пишною та пухнастою – майстри «новорічної пластики» вправно маскували її недоліки. Все йшло за планом, допоки 7 листопада в мерії не повідомили, що ялинка тріснула. Як вказували керманичі міста, тріщина була невеликою – усього 15 см, могла бути спричинена як вітром, так і через надмірну вагу доданих гілок, але в інтересах безпеки вирішили дерево замінити. Втретє запевнили, що часу ще вдосталь – 24 листопада вогники засяють. І знову за роботу взялися завзяті лісоруби... Щоправда, сюжетів по телебаченню вже не показували – ні про процес вибору і зрубування, ні частину «для екологів» (напевно, боялися наврочити). І ліс обрали не такий далекий – півсотні кілометрів від міста.

Фото автора (О.Будник)
Фото автора (О.Будник)

У мерії цього разу назвали вартість заміни дерева – 50 тисяч євро... Чого не зробиш заради свята. Якщо ж порахувати, що воно вже третє... Але жодної критики вслід не прозвучало: очевидно, витрати виправдані. 

Фото автора (О.Будник)
Фото автора (О.Будник)

24 листопада, як і обіцяли, «зелена красуня» постала перед стразбурцями та гостями міста у всій свій красі. Цього року навіть ті, хто не збирався йти на ялинкову презентацію – пішов, адже подія стала ледь не зразком наполегливості у досягненні цілі та винахідливості. Щоправда, у подібній винахідливості першість у Страсбурга дуже швидко відібрав Кишинів. Але магію наближення Різдва це зовсім не зіпсувало.

Ольга Будник, Страсбург.

*** Автор матеріалу розділяє природоохоронні переконання, підтримує ідею збереження вічнозелених насаджень та креативної заміни живих ялинок штучними.

Джерела: france3, dna.fr, фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-