Фейгін просить захисту у Меркель і Макрона від переслідувань у Росії

Фейгін просить захисту у Меркель і Макрона від переслідувань у Росії

Укрінформ
Російський адвокат, захисник українських політв'язнів у Росії і в Криму, включаючи журналіста Укрінформу Романа Сущенка, звернувся до європейських лідерів з проханням про захист від переслідувань у своїй країні.

Про це адвокат написав у своєму зверненні федеральному канцлеру Німеччини Ангелі Меркель і президенту Франції Еммануелю Макрону. Текст документа Фейгін передав Укрінформу.

"Волею обставин, що склалися, Німеччина і Франція виявилися залучені у врегулювання кризи в Україні в рамках чотиристороннього "Нормандського формату". До цього додалася місія з ведення переговорів про звільнення заручників як на сході України, так і політв'язнів-українців в самій Росії. З приводу долі одного з них, українського журналіста Романа Сущенка, заарештованого в Москві у вересні 2016 року, я і сам звертався до вас, перших осіб Франції і Німеччини", - заявив російський правозахисник.

Як наголосив Фейгін, зусилля спрямовані на швидке повернення додому його підзахисного, який пропрацював 6 років у Парижі як постійний кореспондент агентства Укрінформ.

"Я, як адвокат, старався комбінацією зусиль процесуальної і політичної властивості добитися кращого з можливих шляхів порятунку мого довірителя. Усвідомлюючи, що фоном такого адвокатського захисту є, по суті, війна між Росією і Україною, я розумів усю ризикованість мого становища", - наголосив Фейгін.

Він нагадав, що, як російський адвокат, брав участь у найгучніших політичних процесах: від Pussy Riot до української льотчиці Надії Савченко і кримського активіста Меджлісу Ільмі Умерова. "Здавалося б, за роки я звик до відкритого переслідування з боку тих, хто невдоволений моєю роботою. Але у справі Романа Сущенка, якого обвинувачують в РФ у шпигунстві, я зіткнувся з масштабом тиску, небаченим раніше. Російські офіційні особи, які курують питання України та українських політв'язнів, запустили проти мене публічну кампанію цькування і переслідування", - заявив адвокат.

Як зауважив Фейгін, сьогодні в Росії він може втратити адвокатський статус і бути притягнутим до кримінальної відповідальності під надуманими приводами, включаючи записи в соціальних мережах.

"Однак реальність така, що найближчим часом, до кінця 2017 року, мене збираються позбавити можливості займатися професійною діяльністю і усунути від захисту журналіста Романа Сущенка", - заявив Фейгін.

Він пояснив, що сенс цього листа в тому, щоб європейським посередникам була зрозуміла вся картина боротьби незалежної політичної адвокатури зі свавіллям та беззаконням в Росії.

"Сподіваюся, шановні пані Меркель і пан Макрон, ви не полишите зусиль щодо визволення Романа Сущенка з російської в'язниці і після того моменту, як мене усунуть від його захисту", - заявив Фейгін.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому висунули обвинувачення в "шпигунстві". В ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. В ГУР МОУ це спростували. Суд у його справі, на думку захисту журналіста, може розпочатися в січні 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-