Екс-урядовець Чехії назвав політиків, через яких Україна втратила добрі шанси

Екс-урядовець Чехії назвав політиків, через яких Україна втратила добрі шанси

Укрінформ
На думку екс-міністра оборони та екс-очільника МЗС Чехії Олександра Вондри, через конфлікти у політикумі Україна втратила добрі перспективи у 2003 і 2008 роках.

Про це сказав в інтерв'ю кореспондентові Укрінформу Олександр Вондра, один з тих, хто зіграв ключову роль у вступі країни до НАТО.

Він переконаний, що держава, яка прагне розвинути свою демократію і інтегруватися в євроатлантичні структури, повинна припинити внутрішні політичні суперечки і об'єднатися.

«Ви зробили помилку, ви не використали час між 2003 і 2008 роками, коли все ще було вікно можливостей, коли Захід показував потужність, коли двері були відкриті», - сказав Вондра.

Ситуація, за його оцінкою, змінилася після 2008-го, після приходу в 2009 році до влади в США Барака Обами, з початком економічної кризи в Європі. Чех, який багато часу провів в Києві напередодні Помаранчевої революції, намагаючись допомогти демократичному розвитку, винить у втрачених можливостях суперечки, які розпочалися між двома ведучими політиками - Юлією Тимошенко і Віктором Ющенком.

Як приклад, Вондра привів свою батьківщину, нагадавши, що в Чехії також були два політики, що боролися за владу: Вацлав Гавел, що став першим президентом ЧР, і Вацлав Клаус - другий президент. «Ненавиділи один одного, але заради блага демократії, блага країни вони змогли співпрацювати і відставити вбік свою ворожість», - сказав Вондра, додавши, що зрештою вони розійшлися, але до того моменту було досягнуто головне - Чехія вже мала зобов'язання з боку НАТО та ЄС.

Читайте також: Дипломатичні уроки недавнього минулого: для роздумів і засвоєння

Вондра закликає «бути реалістами»: в Західній Європі немає сьогодні ані великої волі, ані бажання продовжувати розширення ЄС так само швидко, як це відбувалося у минулому.

Говорячи про європейський проект, він застерігає від формування процесів поглиблення інтеграції, оскільки багато країн-членів не готові до цього. «Я би був обережним в прискоренні інтеграції вище меж, тому що це як мотузок - якщо тягнути занадто сильно, він може обірватися у будь-який момент», - говорить Вондра.

В той же час він вважає, що незважаючи на відцентрові сили усередині ЄС, європейський проект не провалиться, оскільки свобода пересування капіталів, людей, послуг, товарів дуже важливі для його учасників, а закриття кордонів стало б катастрофою для економічного розвитку багатьох країн, у тому числі Чехії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-