Імператор Японії нарешті може піти

Імператор Японії нарешті може піти

Аналітика
Укрінформ
Історія зі зреченням Його Величності Акіхіто завершується – відсутність законодавства вже не заважає йому піти на відпочинок

Торік імператор Японії Акіхіто виступив з відеозверненням до нації, розповівши про свої побоювання з приводу виконання обов'язків в якості “символу держави” через похилий вік. Монарх дав зрозуміти, що готовий до можливої передачі престолу своєму синові, кронпринцові Нарухіто. При цьому імператор безпосередньо не торкнувся теми “зречення” – це слово в його промові не прозвучало. “Моє здоров‘я поступово погіршується. Мене тривожить те, що я більше не зможу виконувати обов‘язки символу держави, як я це робив досі, віддаючи усе своє життя”, – сказав Акіхіто.

Після його звернення японський уряд одразу поставив питання щодо можливості зречення монархом престолу. Як виявилося, тамтешнє законодавство і традиції визначають порядок успадкування престолу тільки після смерті попереднього монарха, а при його житті такі процедури не передбачені і тому ніяк не регламентуються (востаннє імператор Японії Кокаку добровільно зрікався престолу 200 років тому, в далекому 1817 році. - Ред.). Щоб якось врегулювати питання добровільної відставки нинішнього монарха, яку, до речі, підтримують близько 90% японців, уряд пішов на безпрецедентний крок: створив спеціальну експертну раду, яка повинна була розробити відповідний механізм передачі влади правонаступнику. Документ готувався майже рік. І ось парламент Японії ухвалив закон про престолонаслідування, дія якого поширюється виключно на персону Акіхіто. Остаточно всі питання обіцяють владнати до кінця цього року, і 30 квітня 2019 р. Акіхіто проведуть на пенсію, як він сам того хотів. Та чи лише відсутність закону не дозволяла 84-річному імператору піти на заслужений відпочинок?

З цим питанням Укрінформ звернувся до сходознавця-японіста Івана Бондаренка, котрий свого часу мав змогу особисто познайомитися і поспілкуватися з японським імператором Акіхіто.

Іван Бондаренко: “Імператор хотів піти ще 10 років тому, але... йому постійно заважали внучки-дівчатка”

-- В Японії залишити престол — це ціла церемонія. Не можна за один день, на раз-два, змінювати імператора. Варто розуміти, що починаючи з 660 року до нашої ери в країні править одна і та сама династія. Що цікаво, імператорами Японії були навіть кілька жінок, але наприкінці XX століття право на престол закріпилося лише за чоловіками. З того часу традиції залишилися незмінними. Тепер по суті питання. Імператор Акіхіто заявив, що хоче зректися престолу вже давно - більше 10 років тому, коли лікарі виявили в нього рак. Але незважаючи на хворобу, японський уряд весь цей час не квапився відпускати імператора. Чому? Відповідь проста. У його старшого сина Нарухіто — першого в лінії спадкоємства — народилася дівчинка... також і в молодшого Акісіно — другого в лінії спадкоємства — народилися дві дівчинки.

На сімейному фото перед імператором Акіхіто (він в центрі) граються три внучки
На сімейному фото перед імператором Акіхіто (він в центрі) граються три внучки

Як я вже згадував, в Японії престолонаслідування можливе тільки за чоловічою лінії. Відтак країна опинилася в стані невизначеності: невже одна з найстаріших монарших династій світу перерветься? Всі чекали, коли народиться онук. До того моменту імператору не дозволялося піти. І от 2006 р. Акіхіто знову став дідусем. Молодший син Акісіно подарував йому внука Хісахіто, який став третім в порядку спадкоємства імператорського престолу Японії і наступною гілкою в династії. Тобто, нарешті продовження імператорського роду «забезпечено». І уряд може дозволити діючому старенькому монарху залишити трон.

Коротко про Його Величність Акіхіто

Акіхіто народився 23 грудня 1933 року, він старший син імператора Хірохіто (1901-1989 рр.) та імператриці Нагако (1903-2000 рр.). Добре знає англійську мову, грає на віолончелі, цікавиться історією, захоплюється біологією і іхтіологією. В кінці 50-х років одружився на простій японці: дівчина на ім'я Мітіко не мала ніякого стосунку до кола вищої придворної знаті. Вона народила йому трьох дітей: крон-принца Нарухіто (23 лютого 1960), принца Акісіно (30 листопада 1965) та принцесу Саяко Курода (18 квітня 1969).

Японська імператорська сім'я // Джерело: BBC
Японська імператорська сім'я // Джерело: BBC

У 1989-му, після смерті батька, Акіхіто вступив на трон та розпочав новий період національного літочислення – Хейсей – “мирне правління”. Згідно з Конституцією Японії, імператор Акіхіто - формальний глава держави і виконує тільки представницькі функції (право втручатися в управління державою японські монархи втратили в 1947 році, після поразки Японії у Другій світовій війні і прийняття Конституції. - Ред.). При цьому він наділений особистою політичною недоторканністю та вважається духовним лідером нації.

Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-