Коаліціада в Німеччині: повернення до Плану А

Коаліціада в Німеччині: повернення до Плану А

Укрінформ
Німецький уряд може з'явитися не раніше лютого, якщо не навесні

Після парламентських виборів у Німеччині ніхто особливо не розраховував на швидке формування уряду, але те, що процес може затягтися до весни, очікували не багато.

О пів на одинадцяту вечора четверга після двох з половиною годин бесіди переговорники мовчки залишили президентський палац Бельвю, не зронивши ні слова. Учасники зустрічі у федерального президента Франка-Вальтера Штайнмайєра – лідери партій ХДС Ангела Меркель, ХСС Хорст Зеехофер і СДПН Мартін Шульц домовилися не розголошувати поки те, про що йшлося.

1
Ангела Меркель, Франк-Вальтер Штайнмайєр і Хорст Зеєхофер. Фото: AFP

ПАЛАЦОВІ ПЕРЕГОВОРИ

Те, про що говорив президент, легко собі уявити: хлопці, країні потрібен стабільний уряд, Європі потрібен стабільний уряд ФРН; кабінет Великої коаліції попередні 4 роки працював дуже навіть успішно (з моєю участю, в тому числі); давайте зберемося з силами і укладемо нову угоду. Ну або якось так.

Меркель спочатку була не проти такого розкладу на чолі з собою, про що не раз казала.

А Мартін Шульц опинився у досить незручній ситуації: рішуче і суворо пообіцявши після оголошення результатів виборів 24 вересня те, що ні за які пряники не піде молодшим партнером до уряду Меркель, тепер він повинен якось зберегти обличчя. І ось шеф СДПН вирішив віддати рішення на відкуп однопартійцям: мовляв, з'їзд вирішить – йти нам знову в ярмо Великої коаліції чи ні, а мені залишиться лише підкоритися волі більшості.

З'їзд, який екстрено скликають на наступному тижні, повинен буде вирішити не тільки це, але й те, чи залишиться власне Шульц на чолі партії, яка обрала його на початку минулого року одноголосно і з захопленням. Чи пробачать йому нищівну поразку на виборах, яку соціал-демократи не переживали у цій країні жодного разу після завершення Другої світової війни.

Фото: TF-Images/AA
Мартін Шульц. Фото: TF-Images/AA

Попередній же розбір польотів зустрічі зі Штайнмайєром і порядок майбутнього з'їзду соціал-демократи обговорять вже в п'ятницю на засіданні президії партії.

Засідання своїх президій проведуть й інші партії. Союзам – Християнсько-демократичному та Християнсько-соціальному – теж є про що турбуватися: ціна, яку затребують за партнерство есдеки, очевидно, буде чималою. А тут ще й украй неприємний для Меркель інцидент прямо напередодні коаліційних переговорів.

«Зрада» прийшла звідки не чекали, фактично з власних рядів. Міністр сільського господарства, член ХСС, Крістіан Шмідт велів німецькій делегації Єврокомісії проголосувати за продовження на 5 років допуску до застосування в країнах ЄС гербіциду гліфосат, що та і зробила. Спалахнув страшний скандал: річ у тому, що затятою противницею використання гліфосату є міністр з охорони навколишнього середовища Барбара Хендрікс, а вона – член СДПН. Пікантність ситуації полягає в тому, що Шмідт діяв на власний розсуд і не повідомив главу уряду, яка при такому розкладі, очевидно, дала б вказівку делегації утриматися при голосуванні, це прописано в регламенті. Таким чином, міністр просто підставив канцлера і послабив її переговорні позиції в коаліційних дебатах з соціал-демократами, які не забули скористатися «подарунком». який підвернувся неждано.

Кристиан Шмидт. Фото: picture alliance/Jörg Carstens
Крістіан Шмідт. Фото: picture alliance/Jörg Carstens

До речі, в четвер ввечері під палацом Бельвю організувалася протестна акція. яка вимагала відставки Шмідта. Ось тільки звільнити його Меркель не може, в. о. глави уряду, якою зараз є Меркель, не має таких повноважень. Тому несподіваний бунтар Шмідт відбувся доганою і усвідомленням того, що до нового уряду його навряд чи взагалі покличуть.

НЕБЕЗПЕЧНА НЕВИЗНАЧЕНІСТЬ

Тим часом у Берліні після легкої паніки в перші години після провалу переговорів по «Ямайці» і наступних заяв про політичну кризу, все наполегливіше говорять про те, що кризи зовсім ніякої і немає, що є складнощі, цілком переборні і тимчасові. Що ситуація знаходиться під контролем.

Кризи як такої і справді немає. Є діючий уряд, щоправда, з приставками в. о., і є дієздатний бундестаг (не будемо забувати, що ФРН – парламентська республіка). Правда, у самому бундестазі, як і очікувалося, нова фракція партії правих популістів «Альтернатива для Німеччини» вже намагається блокувати все і вся. (До речі, лідери АдГ після зустрічі зі Штайнмайєром, який змушений був запросити і їх, як і всі парламентські партії, на окрему розмову, заявили про свої урядові амбіції вже у 2021 році).

Після зустрічі з президентом питання про формування Великої коаліції все ще залишається відкритим. Лідери СДПН застерегли від тиску на них і спроб форсувати процес. ХДС/ХСС, навпаки, хочуть, як можна більш швидкого процесу, в цьому дуже зацікавлена сама Меркель. У четвер до умовлянь не затягувати підключився її міністр, глава МВС Томас де Мезьєр, натиснувши на больову точку: «Стабільний уряд означає більшу безпеку для громадян». Натяк на те, що мовляв, хто не хоче якнайшвидше домовитися, той ставить під удар нашу спільну безпеку.

Але нові партнери по переговорах мають свої резони. І нагадують, що зондувальні переговори в комбінації «Ямайка» (чорні ХДС/ХСС, жовті вільні демократи і зелені «Зелені») тяглися більше місяця, щоб у підсумку з тріском провалитися. Той факт, що християнський союз і соціал-демократи прямо зараз працюють в одному уряді, нічого не змінює, домовлятися треба наново. Це означає, що уряд може з'явитися не раніше лютого, а то і зовсім навесні.

Якщо і тут не зростеться, залишаються варіанти або формування уряду меншості, або перевиборів. Останнього постараються уникнути усі, хоча і стверджують, що не бояться таких. Президент докладе всі зусиль, щоб їх не допустити, і для цього німецьке законодавство передбачає масу «запобіжників».

Меркель
Ангела Меркель

Прецедентів уряду меншини в Німеччині на рівні держави не було, але все колись трапляється вперше. Меркель такий варіант зовсім не до душі: те, що по кожному абсолютно питанню треба буде шукати підтримки у бундестазі, роботу звичайно ускладнює і забирає сили. Та й взагалі, злегка принизливо це для політика, який очолював 3 попередніх цілком повноцінних уряди.

Проблема ще й у тому, що те, що відбувається в Німеччині, хвилює не тільки її саму. Поки тут тривають внутрішні розборки, Європа хвилюється. Європі потрібна не просто економічно сильна Німеччина, але й політично стабільна. Така, яка готова взяти на себе тягар відповідальності і за себе, і за того сусіда. І час тут як раз підтискає.

Україні важливо вже хоча б те, що зовсім скоро має відбутися процедура продовження антиросійських санкцій, і те, що єдина позиція ЄС не в останню чергу трималася на твердості Німеччини у цьому питанні. Тепер голосування ФРН може бути ускладнено, для цього потрібен консенсус у самому уряді. Тому не виключені проблеми.

...Уся ця невизначеність, безумовно, зіпсує політикам радість від прийдешнього Різдва. А народу можна просто розслабитися і насолоджуватися духом свята. Як пожартувала у четвер Ангела Меркель, урочисто приймаючи ошатну ялинку перед будівлею відомства канцлера, якщо і є щось постійне в цьому світі, так це те, що Різдво буде точно.

Ольга Танасійчук, Берлін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-