Румунія: Бумеранг «фіскальної революції»

Румунія: Бумеранг «фіскальної революції»

Укрінформ
Податкова реформа викликала невдоволення у профспілок, представників бізнесу, пересічних громадян Румунії

Останні події в Румунії ще раз підкреслили актуальність приказки про те, що складніше за все вирішувати проблеми, які ми самі собі створюємо. Ще не поставлена крапка у тривалій скандальній історії зі змінами правил гри у сфері румунського правосуддя, як коаліційний уряд на чолі з Міхаєм Тудосе минулого тижня «вродив» ще одну екстрену постанову. Її опублікували в Офіційному моніторі Румунії і чекають, що документ набуде чинності з 1 січня 2018 року. Цього разу об'єктом уваги уряду стала податкова політика, що потребує кардинального реформування.

А ЧИ БУЛА РЕВОЛЮЦІЯ?

Гучні заяви влади про те, що фіскальна реформа спрямована виключно на підвищення добробуту громадян і створення сприятливих умов для роботи підприємців, належного ефекту не мали. Народ зустрів чергову «революцію» в багнети.

Податкова реформа викликала невдоволення як у профспілок, представників бізнесу, місцевих органів публічного управління, так і у пересічних громадян, які в день прийняття постанови активно протестували перед будівлею уряду. А експерти в області економіки та права і зовсім висловилися про економічний хаос, що насувається на Румунію.

Слід зазначити, що оголошена владою «фіскальна революція» у податковій політиці складається з декількох пунктів. Головні з них: зниження податку на отримання прибутку для підприємств з 16 до 10 відсотків (економія складе 6 процентних пунктів), переведення соціальних зобов'язань від роботодавця до самого працівника, збільшення статутного капіталу для малих підприємств до одного мільйона євро. І, нарешті, найпривабливіше на перший погляд нововведення – збільшення аж на 100 євро мінімальної зарплати по економіці.

Іншими словами, з 1 січня 2018 року працівнику доведеться самому оплачувати більше 35% із заробітної плати у пенсійний фонд і фонд охорони здоров'я (замість 39%, які сплачував роботодавець). Представники правлячої коаліції запевняють, що ці нововведення призведуть до істотного зростання заробітної плати. Однак, економічні експерти до такого твердженням поставилися з дуже великою недовірою. Свої сумніви вони аргументують тим, що буде неможливо збільшити зарплату при скороченні обсягу соціальних надходжень і зниження податку з прибутку відразу на 6 процентних пунктів.

Габриэла Фиря Фото: economic.bg
Габріела Фіря. Фото: economic.bg

Першою проти фіскальних нововведень уряду відкрито виступила мер Бухареста Габріела Фіря, один з лідерів правлячої в країні Соціал-демократичної партії. Вона заявила, що податкові зміни, включаючи зниження податку з прибутку, в першу чергу вдарять по місцевим бюджетам, багато з яких ризикують взагалі залишитися без грошей.

Її підтримав і мер міста Ясси Міхай Кирика. Він заявив, що готує судовий позов проти уряду, вірніше, проти запропонованої реформи Податкового кодексу. За його словами, фіскальна реформа грубо порушує Закон про місцеву автономію, а через так звані податкові послаблення для бізнесменів у 2018 році бюджет міста недоотримає близько 20 мільйонів євро, що істотно ускладнить ситуацію не тільки в місті, але і взаємовідносини місцевої влади з банківськими структурами.

Михай Кирика. Фото: Алина Любимова / vie.md
Міхай Кирика. Фото: Аліна Любимова / vie.md

У дуже непростій ситуації опинилися і десятки тисяч приватних підприємств Румунії, адже саме їм у зв'язку зі зміною соціальних зобов'язань найближчим часом доведеться переоформити близько шести мільйонів трудових договорів.

Експерти відзначають, що відразу ж після прийняття урядової постанови почалися різкі коливання (в основному у бік зниження) вартості національної валюти. Якщо до початку «фіскальної революції» в пунктах обміну валют за один євро давали 4,45 румунських леїв, то після прийняття постанови один євро коштує вже 4,65 (а то і більше) румунських леїв. Це – максимальний валютний курс за останні п'ять років.

Мугур Исэреску. Фото: romaniajournal.ro
Мугур Ісереску. Фото: romaniajournal.ro

Губернатор Національного банку Румунії Мугур Ісереску заявив, що рівень інфляції в країні може досягти тривідсоткової позначки.

І «остання крапля» – згідно з податковими змінами, з 1 січня 2018 року громадяни будуть платити податки з усіх без винятку видів доходів. На думку експертів, це може призвести до зростання так званого «чорного налу» і «зарплат у конвертах» і суттєво вдарити по економічних показниках країни.

«ТУМАН ПУСКАЮТЬ..»

«Фіскальна революція» не могла залишитися непоміченою міжнародними партнерами Румунії. Виконавчий комітет організації IndustriALL Global Union, яка об'єднує близько 50 мільйонів працівників з більш ніж 140 країн світу, прийняв спеціальну резолюцію щодо запропонованої реформи. У документі жорстко критикується ініціатива, яка перекладає соціальні зобов'язання на плечі самих працівників і звільняє від відповідальності роботодавця.

Клаус Йоханнис Фото: site Preşedinţie
Клаус Йоханніс Фото: site Preşedinţie

Грунтуючись на розрахунках фахівців у сфері економіки, Президент Румунії Клаус Йоханніс заявив, що «пристрасті навколо податкової революції завершаться тим, що доходи пересічних громадян збільшаться усього на три румунських леї». Як повідомляють румунські ЗМІ, власні розрахунки зробили і працівники державних структур, підтвердивши прогнози – зарплата чиновників дійсно виросте лише на кілька леїв.

Сумнівними на думку більшості економічних аналітиків виглядають і обіцянки уряду збільшити мінімальну заробітну плату по економіці відразу на сто євро (з 311 євро до 411). Можна було б на це «купитися», але при системних проблемах з іншими «нововведеннями» постає логічне питання: звідки уряд планує взяти кошти для такого різкого збільшення мінімальної заробітної плати?

Багато експертів, аналізуючи «революційний пакет», стверджують, що податкова реформа була схвалена урядом з однією лише метою - виграти час і відвернути увагу румунського суспільства від більш серйозної проблеми, пов'язаної з завислою реформою системи правосуддя.

Зінаїда Гурська, Кишинів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-