"Празька декларація" пропонує Заходу сім кроків для протидії агресії Росії

Оновлено
Укрінформ
Базований у столиці Чехії аналітичний центр "Європейські цінності" оприлюднив "Празьку декларацію", в якій пропонує лідерам країн Заходу механізм протидії агресії Росії. Декларацію підписали 70 експертів з питань безпеки з Європи та США, депутати з 21 країни.

Як йдеться у Празькій декларації «Як демократичний світ повинен зупинити Путіна», яку підписали більш як 70 європейських та американських експертів, парламентаріїв, активістів громадянського суспільства із 21 країни, агресивні дії Росії у сфері дезінформації стали безпрецедентними після завершення холодної війни. Близько десяти тисяч українців загинули у результаті російської агресії, передає кореспондент Укрінформу.

Президент РФ Володимир Путін намагається підірвати і залякати демократії, а західний політичний істеблішмент ще цього не усвідомив. Це ж стосується і євроатлантичного простору.

«Ця Празька декларація визначає сім невідкладних кроків, які повинен вжити демократичний Захід, щоб зупинити російську агресію. Відповідь західних демократій на цю загрозу є слабкою, адже велика частина західного політичного істеблішменту ще й досі не визнає, яка загроза перед ним постала», - заявили в аналітичному центрі «Європейські цінності» (м. Прага), який виступив ініціатором оприлюднення декларації.

Відтак західні експерти з питань безпеки пропонують сім кроків щодо реагування на ситуацію.

По-перше, західні політичні лідери повинні усвідомити необхідність реагування на загрозу путінської Росії як головного виклику для західної демократії. Це має бути виражене в імплементації конкретних оборонних заходів, включаючи запровадження додаткових обмежувальних заходів проти Кремля, зокрема персональних санкцій проти російських лідерів.

По-друге, має відбутися розслідування щодо втручання Росії у внутрішні справи окремих країн. Йдеться, зокрема, і про виборчі процеси. Як зазначається, до цього мають долучитися й національні парламенти.

По-третє, це визначення можливих довготривалих наслідків підривних та агресивних дій Росії.

Як четвертий крок автори документа пропонують удосконалити експертний орган у цій сфері на рівні ЄС. Зокрема, як наголошується, Група з питань стратегічних комунікацій та протидії російській дезінформації у складі Європейської служби зовнішньої діяльності (EEAS East STRATCOM Task Force) є і досі значно недостатньо укомплектованою.

Підкреслюється, що Європейська служба зовнішньої діяльності повинна потроїти свою діяльність у цьому питанні.

Далі експерти відзначають необхідність активізації політичних заходів із протидії російській агресії. Тут наголошується, що незважаючи на всю небезпеку, європейські лідери не називають розв’язану Росією війну саме агресією. Зокрема, це стосується й високого представника ЄС у зовнішніх справах та політики безпеки Федеріки Могеріні, яка упродовж попередніх років уникала називати РФ головним джерелом дезінформації.

Читайте також: МЗС обурені черговими спробами залякування в окупованому Криму

Шостий пункт документа закликає до створення робочої групи у складі представників країн ЄС і НАТО, які є найбільш рішучими у питанні протидії російській агресії. Зокрема, йдеться й про так звані маленькі країни. Така робоча група має визначити й започаткувати реальні кроки із протистояння агресії Росії.

Заключним кроком експерти пропонують провести кампанію з поширення інформації про російську агресію по всьому світі. Ідеться, зокрема, про країни та нації в Європі, які мають небагато інформації про російську агресію, особливо такі, де РФ проводить активні пропагандистські кампанії.

Як зазначив один із ініціаторів звернення чеський експерт Якуб Янда, декларація оприлюднена напередодні засідання 13 листопада Ради ЄС у закордонних справах, на якому деякі міністри планують порушити питання стану справ у протидії російській дезінформації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-