Північний потік-2: ЄК хоче змінити газову директиву, щоб

Північний потік-2: ЄК хоче змінити газову директиву, щоб "зв'язати" руки Росії - DW

Укрінформ
Єврокомісія 8 листопада має запропонувати зміни до законодавства ЄС через "Північний потік-2". Нововведення можуть суттєво вплинути на ситуацію довкола газогону.

Єврокомісія хоче долучитися до переговорів щодо "Північного потоку-2". Задля цього вона у середу, 8 листопада, планує ухвалити пропозицію про внесення змін до законодавства ЄС, пише  DW з посиланням на власні джерела у Єврокомісії. 

Другу гілку газопроводу "Північний потік-2" планують побудувати з Росії до Німеччини дном Балтійського моря, і Берлін розглядає цей проект як комерційний і виключно приватно-економічний. Водночас, оскільки "Північний потік-2" хочуть провести напряму з Росії до Німеччини, впливати на нього Євросоюз не може. Такою є думка юридичної служби Ради ЄС. Варшава вбачає у "Північному потоці-2" загрозу. У юридичному висновку, внесеному Польщею, і який DW має у своєму розпорядженні, зазначено, що норми ЄС "прямо застосовні до морської секції "Північного потоку-2" у водах, економічній зоні чи на шельфі країн ЄС.

Позиція ж Єврокомісії відрізняється від обох інших, зауважує видання. Згідно з нею, хоча "Північний потік-2" перебуває на рівні ЄС у "правовому вакуумі", однак ЄК все ж хоче долучитися до переговорів щодо нього. Причина - Єврокомісія вважає, що цей проект не сприяє цілям ЄС з диверсифікації джерел постачання, оскільки "він може дозволити одному постачальнику ще більше посилити свою позицію на ринку газу ЄС". Під цим постачальником, очевидно, мається на увазі Росія. Крім того, в Єврокомісії переконані, що спорудження "Північного потоку-2" може "поставити під загрозу наявні шляхи транспортування, особливо Україною".

Для того, щоб вплинути на ситуацію, Єврокомісія 9 червня ухвалила звернення до Ради ЄС надати їй мандат вести переговори з Росією про ключові принципи "Північного потоку-2". Співрозмовник DW у Раді ЄС зазначив, що цей запит досі перебуває на розгляді.

Тепер же Єврокомісія хоче піти іншим шляхом - у середу вона планує запропонувати зміни до Газової директиви ЄС (Директиви 2009/73/EC стосовно "спільних правил внутрішнього ринку природного газу"). Цей документ діє з 2009 року, є частиною Третього Енергопакета. Його мета - конкурентний і безпечний ринок газу в ЄС.

Головним у пропозиції Єврокомісії стане зміна визначення поняття "інтерконектор". У чинній Директиві воно означає трубопроводи, які пов'язують газотранспортні системи держав-членів ЄС. У проекті змін, який вдалося побачити DW, інтерконектор визначається як "трубопровід, який перетинає або поєднує кордони між державами-членами або між державами-членами та третіми країнами до кордону юрисдикції Союзу".

Внаслідок ухвалення цих змін, говориться в проекті, Газова директива "стане застосовною до трубопроводів до та з третіх країн, включно з наявними та майбутніми трубопроводами, аж до кордону юрисдикції ЄС". Тобто, Єврокомісія поширить свої повноваження і на "Північний потік-2".

Читайте також: Польща застерегла США про небезпеку від реалізації “Північного потоку-2”

Співрозмовник DW у дипломатичних колах в Брюсселі назвав цю пропозицію такою, що може "докорінно змінити правила гри". У підсумку це може призвести до того, що проект "Північний потік-2" взагалі втратить економічний сенс.

Вирішувати долю пропозиції Єврокомісії будуть Європарламент і Рада ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-