Президент Іракського Курдистану йде у відставку

Президент Іракського Курдистану йде у відставку

Укрінформ
Лідер іракського Курдистану Масуд Барзані покине посаду президента з 1 листопада.

Про це повідомляє Бі-Бі-Сі з посиланням на представника влади автономії.

Як повідомляють курдські ЗМІ, про це буде оголошено вже в неділю - в парламенті зачитають його звернення.

У листі, відправленому в курдський парламент ще в суботу, Барзані пропонує провести реформу влади. Про це агентству Reuters повідомив чиновник, знайомий з посланням президента. План передбачає поділ президентських повноважень між урядом, парламентом і судовою системою.

Читайте також: Канада призупинила свою військову тренувальну місію в Іраку

Термін президентських повноважень Барзані закінчується 1 листопада. На цей же день були заплановані президентські і парламентські вибори.

Відхід Барзані від справ відбувся через місяць після референдуму про незалежність, за яким послідувало різке загострення відносин з центральною владою Іраку, введення іракських військ в нафтоносну провінцію Кіркук і зіткнення з загонами курдського ополчення пешмерга.

Читайте також: Іракський Курдистан заморожує результати референдуму за незалежність

1 листопада, коли закінчуються повноваження Барзані, в Іракському Курдистані повинні були відбутися президентські вибори, але минулого тижня вони були відкладені на невизначений термін у зв'язку з різким загостренням ситуації в регіоні.

Раніше цього року Барзані вже говорив, що не збирається переобиратися на пост президента, але мало хто очікував, що він буде дотримуватися своєї обіцянки. Ще в 2013 році він відмовився залишити посаду, коли його повноваження закінчилися, а через два роки ще на два роки продовжив їх завдяки рішенню парламенту.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-