Латвія та Румунія підтримують єдність Іспанії

Латвія та Румунія підтримують єдність Іспанії

Укрінформ
Латвія не визнає незалежність Каталонії і вважає, що це внутрішня справа Іспанії, яка має бути вирішена відповідно до іспанського законодавства і Конституції.

Про це повідомляє Delfi з посиланням на Міністерство закордонних справ Латвії.

"Висловлюємо сподівання, що питання Каталонії буде вирішено шляхом діалогу в рамках Конституції Іспанії. Латвія не визнає проголошену в односторонньому порядку незалежність Каталонії", - йдеться у заяві відомства.

Як наголошується, у Латвії з Іспанією склалися тісні двосторонні відносини, Іспанія - союзник Латвії в ЄС і НАТО, а також інших міжнародних організаціях.

"Іспанія - демократична держава, яка поважає владу закону. Тому ситуацію слід вирішувати, дотримуючись відповідного нормативного регулювання країни-учасниці та ЄС", - підкреслює МЗС Латвії.

В оприлюдненій заяві Міністерства закордонних справ Румунії йдеться, що країна також підтверджує беззастережну підтримку суверенітету і територіальної єдності Іспанії, повністю відхиляючи односторонню заяву про незалежність Каталонії.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Іспанія - важливий стратегічний партнер для нашої країни. Підкреслюємо, що легітимність будь-якого процесу, що відбувається всередині країни, має відповідати положенням Конституції держави. Ми підтверджуємо беззастережну підтримку з боку Румунії єдності та територіальної цілісності Іспанії", - йдеться у заяві.

Румунська сторона сподівається на повернення процесів, що відбуваються в країні, у конституційне русло.

Раніше президент Європейської Ради Дональд Туск заявив, що після проголошення незалежності Каталонії для ЄС нічого не зміниться.

Як повідомлялося, напередодні парламент Каталонії проголосував за незалежність від Іспанії.

Читайте також: Іспанія офіційно позбавила повноважень уряд Каталонії

Також цілісність Іспанії підтримали США, Британія, Франція, Німеччина, Туреччина та Україна.

Як повідомлялося, каталонський парламент у п'ятницю, 27 жовтня, проголосував за резолюцію, яка формально декларує незалежність від Іспанії. Наголошується, що "за" проголосували 70 депутатів, проти виступили 10, двоє утрималися.

Голосування відбувалося таємно і без опозиційних депутатів, які залишили зал перед його початком.

Після цього, Сенат Іспанії проголосував за активацію статті 155 Конституцій країни, що передбачає запровадження прямого управління у Каталонії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-