Екс-співробітник

Екс-співробітник "фабрики тролів" у Росії розповів про зарплати і правила роботи

Укрінформ
Колишній співробітник американського відділу "фабрики тролів" в Петербурзі Алан Баскаєв, що працював там з листопада 2014 по квітень 2015 років, розповів про зарплату, структуру і правила роботи підприємства.

Про це він повідомив в інтерв'ю телеканалу "Дождь".

"Я працював на американських форумах. 90% з них були присвячені політиці, 10% присвячені іншим речам, але де є розділ "політика". Введіть "політика" у форум в Google, ось перша сторінка уся ваша (у сенсі виробництва "тролів" - ред.), і, можливо, друга уся ваша. Напевно, ще "політика форум USA" і ось перші дві сторінки ваші", - розповів Баскаєв про свою роботу.

За свою роботу він отримував 50 тисяч рублів на місяць (860 дол.) і відносився до неї з кепкуванням. Баскаєв звільнений за те, що робив багато перепостів, а не писав нових текстів.

Баскаєв наводить приклади персонажів, від імені яких публікував пости: "Спочатку тобі треба бути реднеком (колгоспником - ред.) з Кентуккі, а потім - яким-небудь білим чуваком з Міннесоти, який усе життя працював, платив податки, а тепер бідно живе; а ще через 15 хвилин тобі треба з Нью-Йорка на сленгу американських негрів що-небудь писати".

Читайте також: Російські тролі швидко переключилися на акції проти Трампа після виборів - ЗМІ

За його словами, інші "тролі", особливо з іноземного відділу, не дуже серйозно відносилися до своєї роботи. І в цілому при суворому внутрішньому розпорядку на "фабриці тролів" були упущення: "Там моніторяться усі комп'ютери і стоять камери, які напевно навіть звук записують, але в цьому у мене дуже великі сумніви, тому що стільки разів ми там слухали гімн ІДІЛ і вітали один одного словами "Слава Україні, героям слава", що мені здається, що там немає звукозапису".

За словами Баскаєва, співробітники іноземного відділу, що пишуть коментарі в соцмережах і форумах англійською мовою, зневажливо ставилися до "російського відділу" і не спілкувалися з його співробітниками.

В той же час він зазначив, що якість роботи самого іноземного відділу була невисокою, особливо по частині відеофейків. Наприклад, на поширеному ролику, де чорношкірий у формі, схожій на амуніцію американського солдата, стріляє в Коран, "форма крива взагалі, неправильна". Ще гірше було зроблено фейк, в якому чорношкіра людина займалася сексом з повією, віддалено схожою на Хіларі Клінтон. А коли деяких співробітників відправляли у відрядження до США, то, на думку Баскаєва, відрядні там тільки "пили і тусувалися".

Баскаєв підтвердив інформацію, що "фабрикою тролів" керує наближена до президента РФ людина Євген Пригожин ("кухар Путіна"), а  іноземним відділом керував і можливо керує Джейхун Асланов (за прізвиськом Джей-Зі).

Баскаєв також розповів, що робота не приносила йому задоволення. Коли його звільнили, він поїхав в Таїланд, де зараз викладає російську мову місцевим жителям.

Напередодні директор служби безпеки Facebook Алекс Стамос заявив, що Росія могла впливати на користувачів Facebook через рекламу в соціальній мережі. За його словами, намагаючись відстежити зв'язок між можливим втручанням Москви у вибори в США і рекламними оголошеннями в Facebook, у соцмережі знайдено приблизно 470 фейкових акаунтів і сторінок, які з червня 2015 по травень 2017 років придбали близько 3 тисяч оголошень на загальну суму 100 тис. дол. Ці облікові записи і сторінки були пов'язані один з одним і, ймовірно, діяли з Росії. У вересні 2017 року було заявлено, що ці дані про купівлю реклами акаунтами, пов'язаними з Росією, передадуть Конгресу США. У Facebook повідомили, що, схоже, це запускала російська компанія "Агентство інтернет-досліджень". Раніше ЗМІ РФ писали, що ТОВ "Агентство інтернет-досліджень" є "юридичною маскою" російської "фабрики тролів".

Читайте також: ЗМІ дізналися, як російські "тролі" готувалися до американських виборів

За даними Фонду боротьби з корупцією російського політика Олексія Навального, офіційно засновником і генеральним директором цієї організації є відставний полковник міліції Михайло Бистров, а фінансується вона по лінії холдингу "Конкорд", який очолює друг президента РФ Володимира Путіна Євген Пригожин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-