Перед вбивством Кеннеді Освальд контактував з агентом КДБ

Перед вбивством Кеннеді Освальд контактував з агентом КДБ

Укрінформ
Лі Харві Освальд, заарештований за підозрою у вбивстві 35 президента США Джона Кеннеді, за два місяці до замаху зустрічався зі старшим агентом російського КДБ.

Про це стало відомо з нещодавно оприлюднених Білим домом документів з розслідування, передає Daily Mail.

"Освальд зустрівся з агентом Костіковим Валерієм Володимировичем в радянському посольстві в Мехіко за два місяці до того, як президент був вбитий пострілами у Далласі 22 листопада 1963 року", - йдеться у повідомленні.

У розсекречених документах зазначається, що Костіков був старшим агентом у 13-му відділі, відповідальному за вбивства з політичних мотивів.

Втім, про можливу пряму причетність КДБ до вбивства Кеннеді у документах не повідомляється.

Такі дані було виявлено завдяки перехопленому телефонному дзвінку до радянського посольства, під час якого Освальд розмовляв "ламаною російською".

"Згідно із перехопленим телефонним дзвінком в Мехіко, Освальд був у посольстві СРСР 28 вересня 1963 року і спілкувався з консулом Костіковим Валерієм Володимировичем", - говориться в одному з документів.

У документі ЦРУ також відзначається, що розвідувальне управління дізналося про візит Освальда до Мехіко, коли він подзвонив в радянське посольство 1 жовтня, "назвавши себе по імені та розмовляючи ламаною російською".

Згідно із документом, він запитав охоронця, який відповів на телефонний дзвінок, чи було "щось нове стосовно телеграми до Вашингтону".

Читайте також: Уряд США розсекретив документи про вбивство Кеннеді, щоправда не всі

Відповідно до іншого розсекреченого документу щодо реакції СРСР на вбивство Кенеді зазначається, що Радянський Союз вважав змовою вбивство американського президента.

Нагадаємо, напередодні Білий дім, за розпорядженням президента США Дональда Трампа, оприлюднив 2891 документ з розслідування про вбивство 35-го президента США Джона Кеннеді, які до цього часу перебували в архівах під грифом "Секретно".

Розкриті зараз матеріали містять записи безпосередньо про підготовку та здійснення вбивства. Водночас зазначається, що й на цей раз не всі документи були розсекречені - під грифом залишається ще близько 300 файлів з міркувань національної безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-