У Новій Зеландії прийшла до влади опозиція

У Новій Зеландії прийшла до влади опозиція

Укрінформ
Новим прем’єр-міністром Нової Зеландії стане лідер опозиційної Лейбористської партії Джасінда Ардерн, попри те, що більшість голосів на виборах отримала правляча Національна партія.

Такий результат коаліційних переговорів став можливим після того, як керівництво партії «Нова Зеландія передусім», яка за результатами виборів отримала так звану золоту акцію, оголосило про рішення створити коаліцію з лейбористами, повідомляє видання NZ Herald

«Люди цієї країни захотіли змін, і ми відповіли на цей заклик», - наголосив Вінстон Петерс – лідер партії «Нова Зеландія передусім», коментуючи свій вибір на користь опозиційної коаліції.

За результатами виборів правляча Національна партія посіла перше місце, однак отримала лише 56 мандатів, а для отримання більшості необхідний 61 голос. Опозиційна Лейбористська партія отримала 46 місць, а її політичний партнер - Партія зелених - 8 мандатів. Таким чином «золоту акцію» у новозеландському парламенті наступного скликання отримала популістська правоцентрична партія «Нова Зеландія передусім». Її результат - 9 мандатів, проте ця кількість дозволила їй вирішувати, яка велика політична сила сформує уряд.

Читайте також: В Австралії почався суд через подвійне громадянство парламентаріїв

Новозеландські ЗМІ та експерти вже охрестили дану виборчу кампанію як «неймовірне сходження нової зірки Ардерн».

37-річна Джасінда Ардерн очолила Лейбористську партію у серпні 2017 року, за два місяці до парламентських виборів у країні.

Ардерн зуміла донести до електорату Нової Зеландії думку, що чинний уряд не здатний думати на перспективу, що зростання економіки обумовлене міграційним бумом, а зростання ВВП - відновленням країни після природних катастроф.

Ключовими пунктами програми Ардерн стали соціальні проекти на відміну від «диктату ринку, якому коряться Національні». Вона заявила про готовність лейбористів переглянути на користь народу підхід до вирішення проблеми охорони здоров'я, гендерної рівності, боротьби з бідністю та покращення становища дітей і навколишнього середовища.

Таким чином за місяць до виборів лейбористи подолали 30% позначку підтримки населення, а за тиждень до виборів їх підтримка переросла 40%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-