Іранська опозиція стверджує, що військова ядерна програма ніколи не припинялася

Іранська опозиція стверджує, що військова ядерна програма ніколи не припинялася

Укрінформ
Іранська опозиція опублікувала дані про секретні військові ядерні об'єкти в Ірані.

Про це йдеться у звіті опозиційної Національної ради опору Ірану (NCRI) "Ядерний Іран: неперевірені військові об'єкти", який опинився у розпорядженні Fox News

Заступник директора вашингтонського офісу NCRI Аліреза Джафарзаде зазначає, що в Ірані багато років існують дві ядерні програми - цивільна і військова, на меті якої - створити першу ядерну бомбу Ірану. Цивільна програма забезпечує матеріально-технічну базу для військової, яка насправді є центральною для Тегерана, зазначив він.

NCRI заявляє, що військову ядерну програму Ірану контролює Організація оборонних інновацій та досліджень (SPND), що підкоряється Корпусу вартових Ісламської революції та складається з семи підрозділів, кожен з яких відповідає за певний напрям з розробки ядерної зброї. Зокрема, підрозділ, що має назву Центр дослідження і розвитку технологій вибуху (METFAZ), займається розробками детонаторів ядерної бомби, зазначається в публікації.

Читайте також: Мей переконує Трампа не розривати ядерну угоду з Іраном

"Чим більше ми досліджували, тим більше ми розуміли, що програма з ядерного озброєння повністю функціонує. Військовий сектор протягом багатьох років зазнав змін у назві, місці розташування та реорганізації. Проте він ніколи не припиняв свою роботу, і ключові показники в секторі залишилися незмінними", - заявив Джафарзаде. 

Як повідомляється, роботи зі створення ядерної зброї тривали на закритих військових об'єктах, куди не пускають міжнародні інспекції. Більшість із цих об'єктів знаходяться глибоко під землею й з'єднані між собою системою тунелів.

NCRI називає чотири основні об'єкти з цієї категорії: Пажухескаде у військовому комплексі в Парчіні, промзона Нурі на території військового комплексу Ходжір, Хафт-Тир в околицях Ісфахана та Санджар.

У звіті також наведені дані про те, чим займається кожен з цих центрів, а також супутникові фотографії, на яких показані військові ядерні об'єкти.

У неділю, 15 жовтня, президент США Дональд Трамп може оголосити про своє рішення не ратифікувати "ядерну угоду"  з Іраном, умови якої були узгоджені і затверджені в 2015 році за адміністрації Барака Обами. Якщо це станеться, Конгрес США протягом 60 днів повинен буде прийняти рішення про санкції щодо Тегерана.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-