Трагедія в Лас-Вегасі: що буде з вільним обігом зброї у США?

Трагедія в Лас-Вегасі: що буде з вільним обігом зброї у США?

Аналітика
Укрінформ
Вільний обіг зброї - одне з виборчих гасел Трампа, відтак очікується спротив посиленню контролю над озброєнням

Масовий розстріл 22-тисячного концерту в Лас-Вегасі в ніч на понеділок став однією з найкривавіших трагедій у сучасній історії Сполучених Штатів. Масштабнішим називають лише теракт 9/11 2001 року, але нинішня ситуація, за версією ФБР, не має нічого спільного з міжнародним тероризмом. Що рухало нападником, поліція поки з'ясовує, складаючи картину епізод за епізодом.

Водночас, трагедія в Лас-Вегасі вкотре загострює проблему вільного обігу зброї в Штатах, і цього разу, схоже, серйозно. Настільки серйозно, що навіть може відчутно зашкодити й без того непростому президентству Дональда Трампа.

Фото: Ethan Miller/Getty Images
Фото: Ethan Miller/Getty Images

ПЕКЕЛЬНИЙ ПЛАН ПЕДДОКА

Заселення 64-річного пенсіонера Стівена Педдока в номер-люкс 32-135 готелю-казино Mandalay Bay в Лас-Вегасі не викликало жодних підозр у персоналу і служби охорони. Чоловік, який раніше працював бухгалтером, приїхав ще минулого четверга та ззовні був як інші тисячі американців-любителів азартних ігор. Вікна його номеру на 32 поверсі виходили на місце проведення фестивалю кантрі-музики, який тривав з п'ятниці по неділю. В останній день, коли перед відкритою сценою зібрався 22-тисячний натовп, Педдок обладнав позиції для стрільби прямо в своєму "люксі", розбив два вікна та навів свою рушницю на натовп.

Божевільного стрільця й глядачів на концертному майданчику розділяли лише 400 метрів. Це середня дистанція для прицільної стрільби з автоматичної зброї. Невідомо, чи вагався Педдок перед першим пострілом, але він здійснив свій кривавий задум, вбивши 59 людей та поранивши понад півтисячі.

Спеціальний підрозділ поліції SWAT, який прибув до готелю за лічені хвилини, не одразу визначив точну позицію нападника, оскільки готель має понад 3 тисячі приміщень. Першим до кімнати 32-135 прибіг охоронець готелю, який перебував на поверсі. Педдок вистрілив через двері та поранив його в ногу, не смертельно. Згодом до кімнати увірвався підрозділ SWAT, підірвавши вибухівкою двері, але нападник на той момент був уже мертвим.

Фото: John Locher/AP
Фото: John Locher/AP

У номері були знайдені 23 одиниці стрілецької зброї та молотки, очевидно використані для того, щоб розбити вікна, а також багато магазинів з набоями. За інформацією поліції, Педдок використав кілька рушниць під час стрільби по мирних людях, деякі з яких були переобладнані для автоматичної стрільби.

Пізніше поліція оприлюднила додаткові деталі інциденту. Як виявилося, Педдок мав дуже ретельний план нападу. Він обрав найкращу позицію для ведення прицільної стрільби (зверху), два розбитих вікна в різних кімнатах забезпечили йому різні ракурси, а сусідство з іншими номерами не дозволяло поліції відкрити вогонь у відповідь по готелю. Педдок навіть встановив власні камери спостереження в готелі, щоб відстежувати ситуацію. Зброю він заносив у свій номер власноруч, протягом кількох днів, ретельно приховуючи свої наміри від охорони та персоналу готелю.

Мотивація нападника поки остаточно не встановлена, однак відомо, що він ріс у родині без батька з двома іншими братами. Його мати розповідала дітям, що їхній батько загинув, але насправді він відбував покарання у в'язниці за серію збройних пограбувань банків у 1961 році.

Фото: David Becker/Getty Images
Фото: David Becker/Getty Images

ТЕРОРИЗМ НЕ ПРОЙДЕ

Вже наступного дня після інциденту, в понеділок, терористична організація "Ісламська держава" поспішила заявити про свою відповідальність за атаку в Лас-Вегасі, назвавши Педдока "солдатом ІДІЛ". Однак при цьому терористи не навели жодних доказів зв'язку з нападником у Лас-Вегасі.

Водночас ФБР, яке займається розслідуванням справи, заявило, що не виявило жодного зв'язку з міжнародними терористичними організаціями, і це дуже важливо.

Правоохоронні органи й спецслужби США неодноразово наголошували, що найскладніше вести роботу з виявлення та попередження атак з боку терористів-одинаків, які не мають прямих зв'язків з екстремістськими осередками. Такі люди, в основному, піддаються впливу пропагандистських закликів терористичних організацій, які виступають проти західної цивілізації та підбурюють до масових вбивств мирних громадян.

Терористи обирають головною ціллю країни міжнародної коаліції, що протистоїть ІДІЛ у Іраку й Сирії. Їх головна мета – залякати населення, посіяти страх і паніку серед людей, показати, що можливості організованих радикалів-збоченців є неосяжними.

І в цьому випадку приписування терористами на власний рахунок відповідальності за будь-які масові інциденти, незалежно від мотивів нападників, має на меті саме поширення страху й паніки серед мирних громадян.

Фото: Ethan Miller/Getty Images
Фото: Ethan Miller/Getty Images

ВИКЛИК ДЛЯ ЗБРОЙОВОГО ЛОБІ

Тим часом, стрілянина в Лас-Вегасі стала наймасштабнішою за кількістю розстріляних жертв у сучасній історії США. Лише в червні минулого року так казали про напад у гей-клубі "Пульс" в Орландо, коли загинули 49 людей.

Останніми роками подібні атаки траплялися регулярно. Зокрема, в грудні 2015-го трагедія в Сан-Бернардіно забрала життя 14 осіб у реабілітаційному центрі. Кількома місяцями раніше того ж року нападник убив 9 мирних мешканців у церкві в Південній Кароліні. У вересні 2013-го чоловік застрелив 12 людей на об'єкті ВМС США. В грудні 2012-го трагедія сталася в штаті Конектикут, де загинуло 26 дорослих і дітей в початковій школі. У липні 2012 року чоловік застрелив 12 глядачів під час показу фільму в штаті Колорадо. В листопаді 2009-го у військовій частині сухопутних військ США в штаті Техас військовий психіатр вбив 13 людей. Одне з найбільш масових убивств сталося у квітні 2007-го в університеті штату Вірджинія, коли студент убив 32 людей. І це лише за останні кілька років!

Після кожного з інцидентів порушувалося питання щодо введення обмежень на вільний обіг зброї в США, де право на її володіння прописане в конституції країни. Про це згадали й зараз. Одне з перших запитань було адресоване на брифінгу в Білому домі речниці адміністрації Трампа Сарі Сандерс.

"Саро, щоразу коли виникають подібні масові розстріли, постає питання про контроль над озброєнням. Чи змусила ця конкретна кривава розправа (в Лас-Вегасі) президента Трампа замислитися над тим, щоб прийняти більш жорстке законодавство по зброї?" – запитав у понеділок один із журналістів.

Фото: Damian Dovarganes/AP
Фото: Damian Dovarganes/AP

Речниця Білого дому спробувала уникнути відповіді, заявивши, що йдеться про "немислиму трагедію", коли треба проводити розслідування та шанувати пам'ять загиблих. "Зараз не час і не місце для політичних дебатів, але час для того, щоб об'єднатися як країна", – сформулювала позицію Сандерс.

Її відповідь не стала новиною для суспільства, яке вже давно розділилося на дві частини: одна вимагає зберегти конституційне право на вільне володіння зброєю, інша виступає за суворі обмеження її вільного продажу. Так зване "збройове лобі", яке має потужні позиції в Конгресі, блокує всі спроби змінити існуючу ситуацію на законодавчому рівні.

Чи зрушиться щось із місця при нинішньому кабінеті? Дональд Трамп ще під час виборчої кампанії обрав платформу більшості республіканців на підтримку вільного обігу зброї. Це було одним із його виборчих гасел, тому слід очікувати, що він разом із республіканцями в Конгресі намагатиметься стримати подібні ініціативи з боку опонентів. Все залежатиме від того, наскільки демократи "підхоплять" ситуацію, і наскільки гучною буде кампанія за посилення контролю над озброєнням в Америці.

1
Фото: Alex Wong/Getty Images

УДАР ПО РЕЙТИНГАХ ПРЕЗИДЕНТА

Трагедія в Лас-Вегасі вкотре сколихнула американське суспільство, знову змусила приспустити в країні державні прапори, також внесла суттєві корективи в графік президента США. Дональд Трамп у вівторок збирався в масштабне міжнародне турне майже на півмісяця. Натомість у середу він летить до Лас-Вегаса, де зустрінеться з правоохоронцями та рідними жертв, загиблих під час масової стрілянини.

Очевидно, що президент-республіканець намагатиметься уникати дискусії про законодавчі зміни щодо обігу зброї в країні під час цього візиту, однак це лише початок, і в самих Сполучених Штатах все гучніше чутно голоси його опонентів. Не виключено, що стрілянина в Лас-Вегасі стане новим викликом для й без того складного президентства колишнього магната нерухомості. На тлі "російського" слідства, скандальних твітів та війни з ліберальними ЗМІ він ризикує рекордною втратою рейтингів та, як наслідок, втратою підтримки серед виборців та навіть однопартійців.

Ярослав Довгопол, Вашингтон.

Перше фото: Scott Olson/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-