Новим генерал-губернатором Канади стала жінка-астронавт

Новим генерал-губернатором Канади стала жінка-астронавт

Укрінформ
В Оттаві відбулася церемонія інавгурації нового генерал-губернатора Канади, який офіційно представлятиме у цій країні королеву Великої Британії й буде де-юре главою держави.

На цю відповідальну посаду було призначено колишню астронавтку Жулі Пейєтт, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У зв’язку із цією знаковою подією, гармати поблизу будівлі федерального парламенту Канади двічі зробили залп з 21 постріла, і над містом пролетіли дві пари винищувачів Військово-повітряних сил Канади. Новопризначений генерал-губернатор також проінспектувала почесну варту. 

Згідно із визначеною процедурою, генерал-губернатор Канади призначається главою Британського Королівства за порадою чинного прем'єр-міністра країни. 

53-річна Жулі Пейєтт за освітою є комп’ютерним інженером, але у 1992 році була відібрана серед 5330 охочих і стала космонавтом. За свою космічну кар’єру брала участь у двох місіях до Міжнародної космічної станції і працювала головним астронавтом Космічного агентства Канади. Нині вона залучена до багатьох громадських проектів. Цікаво, що уродженка Монреалю Пейєтт знає шість мов і стала першою канадкою, яка побувала на борту МКС.

Читайте також: Канада виступила на захист геїв у Азербайджані

Відповідно до конституції Канади, генерал-губернатор має дуже широкі повноваження. Він або вона приймає присягу у прем'єр-міністра та членів його кабінету, має право розпускати парламент та оголошувати вибори, а також затверджує усі закони. Однак на практиці переважно виконує представницькі функції.  

З вересня 2010 року обов'язки генерал-губернатора Канади виконував Девід Джонстон, який до призначення був відомим академіком. 

На цій посаді Пейєтт не стане першою жінкою, адже до неї цю відповідальну роль вже тричі виконували жінки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-